PANELISTI 2016

Andrew Apanov (Dotted Music, US)

Andrew Apanov, “skrbnik interneta za glasbenike”, je ustanovitelj bloga o glasbeni industriji in digitalne marketinške agencije za glasbene blagovne znamke Dotted Music. Poleg tega je tudi zasnoval platform za urjenje in grajenje skupnosti glasbenih izvajalcev WeSpin. V glasbenem poslu je že več kot desetletje, med drugim kot glavni urednik spletne strani Ultimate-Guitar.com, organizator koncertov, drum & bass DJ, bloger in govorec. Je tudi en od voditeljev tedenskega podkasta WeSpin Recipes.

François Audigier (Europavox, FR)

François Audigier je glavni evropski booker festivala Europavox, ki je lani praznoval svojo deseto obletnico. Europavox je globalen projekt, posvečen promociji evropske glasbene raznolikosti. Od nastanka je dobrodošlico izrekel že 360 izvajalcem, 120.000 obiskovalcem in več kot 2.500 delegatom. Njegov cilj je govoriti o Evropi na pozitiven način, s človeškim pristopom, in dokazati, da lahko “enotnost v raznolikosti” velja tudi za mlade Evropejce na kreativnih področjih, kot je glasba. Od leta 2006 je Europavox zahvaljujoč raznolikim dejavnostim en ključnih akterjev evropske popularne glasbe.

Jake Beaumont-Nesbitt (International Music Managers Forum, UK)

Jake je menedžer skladatelja Petra Gregsona in svetuje številnim glasbenikom glede upravljanja s pravicami in razvoja kariere. Je tudi svetovalec za oblikovanje politike pri Mednarodnem forumu glasbenih menedžerjev (International Music Managers Forum – IMMF), organizaciji, ki združuje zveze glasbenih menedžerjev iz 30 držav. IMMF zastopa menedžerje in njihove varovance z namenom vzpostavitve boljših trgovskih razmer za ustvarjalce prek mreženja, izmenjave in razprav.

Bogdan Benigar (Cankarjev dom, SI)

Glasbeni urednik na Radiu Študent v v letih 1991-1992. Soustanovitelj organizacije Druga Godba, s festivalom Druga Godba sodeluje od leta 1992. Leta 1995 se je pridružil Evropskemu forumu festivalov glasb sveta (European Forum of Worldwide Music Festivals – EFWMF). Udeležil se je vseh izdaj Womexa (World Music Expo), leta 2006 kot član žirije. Trenutno je zaposlen v Cankarjevem domu kot vodja programa jazza in glasb sveta, vključno z Jazz festivalom Ljubljana. Leta 2008 se je pridružil evropski jazz mreži (European Jazz Network – EJN). Leta 2008 je soorganiziral festival slovenske glasbe Slovenian Music Festival v New Yorku. Leta 2011 je s Pedrom Costo (Clean Feed) soustanovil založbo Ljubljana Jazz Series. Član žirije festival Jazzahead v letih 2013 in 2016.

Dmitri Bezkorovainyi (Experty, BY)

Ustanovitelj neodvisne spletne strani Experty.by – največje zbirke beloruskih albumov z ocenami, recenzijami in brezplačnim predvajanjem plošč. Glasbeni svetovalec za različne dogodke, pomaga pripeljati glasbenike iz sosednjih držav v Belorusijo. Promotor, ki sodeluje z različnimi projekti, od lokalnih do mednarodnih vrhunskih izvajalcev in festivalov, od indie/alternativnih klubskih dogodkov do velikih aren. Od 2013 se ukvarja z mednarodno promocijo beloruske glasbe. Predstavnik festivalov Tallinn Music Week, Music & Media, Moscow Music Week in MENT Ljubljana v Belorusiji.

Andy Bibey (One Little Indian Records, UK)

Andy je v svojih zgodnjih dvajsetih kot vodja turneje približno tri leta preživel na cestah po Veliki Britaniji in Evropi, živeč rokenrol sanje (v razpadajočem starem kombiju LDV). Po mnogih poznih nočeh in trdih tleh se je leta 2011 pridružil ekipi založbe One Little Indian. Zadnja tri leta vodi mednarodni oddelek s svetovnimi kampanjami za izvajalce, kot so Björk, Asgeir, Cody ChesnuTT, The Computers, Samaris & Sinead O’ Connor.

Relja Bobić (Dis-patch, RS)

Neodvisni kurator, producent, glasbeni organizator, radijski DJ in avtor oddaj, občasni glasbenik, prevajalec in novinar. Bil je ustanovitelj in v letih 2002–2010 umetniški vodja festivala Dis-patch, namenjenega najsodobnejši glasbi in sorodnim umetnostim, ter ostaja kreativni vodja kolektiva Dis-patch (prej Belgradeyard Sound System). Od leta 1999 je zasnoval ali sodeloval pri številnih projektih v Srbiji, regiji in širše – s področij sodobne glasbe in umetnostne vzgoje, radia, novih medijev, sodobne vizualne umetnosti ipd. Kot kurator, predavatelj, performer, razpravljavec ali član organizacijske ekipe sodeluje pri številnih festivalih in konferencah v regiji, pa tudi širše v Evropi, ZDA in Kanadi. Od leta 2012 je aktiven tudi kot vodja programa v beograjskem oblikovalskem inkubatorju Nova Iskra.

András Bozán Bodrogi (Google Ground Budapest, HU)

András je svetovalec za digitalno glasbo, certificiran YouTube strokovnjak in regijski učitelj pri Googlu. Delal je na raznih področjih madžarske glasbene industrije (EMI Hungary, Music Export Hungary, WM Music Distribution …) kot vodja novih poslov in marketinga, pridobil izkušnje s področja digitalne glasbe in številnim založbam ter izvajalcem pomagal v tej zahtevni dobi ustvarjanja glasbenih vsebin in nastopanja. Trenutno je strokovni učitelj pri madžarski podružnici Googla, kjer pomaga lokalnim YouTube partnerjem, agencijam, znamkam in ustvarjalcem vsebin doseči cilje z avdiovizualnimi vsebinami.

Jan Clausen (Factory 92, DE)

Jan je upravni družbenik in soustanovitelj hamburške agencije FACTOY 92, ki mednarodni glasbeni industriji nudi PR, trženje, svetovanje in menedžment. FACTORY 92 se vidi kot resnično evropsko podjetje, ki dela za evropske festivale, kot sta Roskilde in Sziget, bende, kot sta Kraftwerk in Massive Attack, ter založbe, kot so Secretly Canadian, Sub Pop, Grönland in Morr Music.

Scott Cohen (The Orchard, UK)

Scott Cohen je soustanovitelj pionirja digitalne distribucije The Orchard, največjega svetovnega digitalnega distributerja s pisarnami v več kot 25 državah. Kot uveljavljen govorec in predavatelj potuje po svetu ter širi dober glas o novih poslovnih modelih za digitalno dobo.Njegova glasbene kariera se je začela v poznih osemdesetih z menedžmentom glasbenikov neodvisnih in velikih založb. Poleg njegovih zadolžitev pri The Orchard je še menedžer izvajalcev The Raveonettes, Dum Dum Girls, Dan Owen in Fallulah. Scott je tudi aktivist za človekove pravice in strog vegan.

Sanjin Đukić (LAA, HR)

V poslu od leta 1996. Začel je kot član marketinškega oddelka pri hrvaškem imetniku licence EMI, Dallas Records (1996-2010). Ustanovil Pozitivan koncert in Mars festival. Nekdanji piarovec pri festivalu Hartera, klubu Culture Club Revelin Dubrovnik in kanalu MTV Hrvatska. Vodja marketinga in promocije pri agenciji Los Angeles Agency (LAA) od 2013 in vodja hrvaške ekipe festivala Exit ter piarovec festivala Zagreb Calling. LAA je zagrebška agencija, ki se osredotoča predvsem na glasbo in TV, promocijo, booking in menedžment regionalnih ter mednarodnih glasbenikov. LAA je tudi uradna agencija zagrebške Tvornice kulture, kanala AXN Adria (regionalno) in festivala Exit (Hrvaška).

Tony Duckworth ([PIAS] Poland and Eastern Europe, PL)

Tony Duckworth ima več kot 30 let izkušenj v glasbeni industriji, saj je v VB delal v prodajnih, trženjskih in vodstvenih vlogah pri distributerjih, veliki založbi ter digitalnem agregatorju. Na Poljsko se je preselil pred enajstimi leti in tam ustanovil svoje lastno podjetje za prodajo, marketing, PR in distribucijo, ki se je sčasoma združilo z največjim neodvisnim distributerjem na Poljskem. Zdaj kot generalni direktor varšavskega urada [PIAS] Poland and Eastern Europe nadzoruje poslovanje na Poljskem, Češkem, Madžarskem, Slovaškem, v Estoniji, Sloveniji, Latviji, Litvi, Srbiji, Hrvaški in Romuniji.

Tatjana Domany (Austrian Music Export, AT)

Od leta 2011 je Tatjana zadolžena za izvozne dejavnosti pri avstrijskem skladu Austrian Music Fund/Austrian Music Export. Njene naloge vključujejo podporo avstrijskim izvajalcem in založbam pri realizaciji mednarodnih turnej in izdaj, ter promocijo in financiranje mednarodnih showcasov. Od leta 2008 dela za dunajsko elektronsko založbo G-Stone Recordings (Kruder & Dorfmeister, Tosca, Rodney Hunter …) ter pogodbeno v glasbenem in kulturnem trženju pri lokalnih založbah, promotorjih in organizacijah.

Chris Eckman (Glitterbeat Records, US/SI)

Chris Eckman ima dolgo zgodovino kot glasbenik (The Walkabouts, Dirtmusic) in tudi kot producent plošč (Tamikrest, Bassekou Kouyate & Ngoni Ba, Bambi Molesters). Leta 2013 je soustanovil nemško-slovensko založbo Glitterbeat Records, ki se specializira za “živahne globalne zvoke” in promocijo izvajalcev, ki so kulturno predani in odločno sodobni. Ti glasbeniki prihajajo iz zahodne in severne Afrike, Evrope, Azije, Mehike in Južne Amerike. V letih 2014 in 2015 je založba Glitterbeat na konferenci globalne glasbe WOMEX prejela prestižno nagrado za najboljšo založbo.

Martin Elbourne (Glastonbury, UK)

Martin Elbourne je z organizacijo koncertov začel v poznih sedemdesetih, ko je obiskoval univerzo v Bristolu. Ustanovil je založbeno revijo Bristol Recorder. Leta 1982 je s Petrom Gabrielom so-organiziral prvi festival WOMAD. Leto kasneje se je preselil v London, delal pri booking agenciji Rough Trade, kjer je skrbel za bende, kot sta The Smiths in New Order, ter začel svoje dolgotrajno sodelovanje s festivalom Glastonbury. V devetdesetih je bil menedžer bendov, nadaljeval delo z New Order in povečal svoje sodelovanje z Glastonburyjem do te mere, da je postal glavni booker. V zadnjem desetletju se je osredotočil na festival, dogodke in konference, med drugim je soustanovil festival The Great Escape.

Richard Foster (The Quietus, WORM, NL)

Richard Foster je glasbeni novinar, založnik in izvajalec. Med letoma 2005 in 2015 je bil glavni urednik revije Incendiary. Redno piše za The Quietus, Louder than War, Vice (Noisey), True Faith, Luifabriek in Sounds XP. Poleg novinarskega dela je zaposlen pri neprofitni fundaciji WORM Rotterdam, je soustanovitelj nizozemske “eksistencialistično nesmiselne” založbe Smikkelbaard in vodi klubske večere AA v Leidnu. Trenutno raziskuje nizozemska post-punk in punk gibanja, njegova raziskava pa bo objavljena letos.

Michał Hajduk (Adam Mickiewicz Institute, PL)

Kot strokovnjak za alternativno glasbo in jazz je Michał Hajduk zasnoval in razvil strategijo za segment alternative glasbe ter sodeloval pri organizaciji številnih dogodkov in konferenc na Poljskem in drugod po svetu. Aktivno deluje tudi na področju spodbujanja mednarodnih kulturnih izmenjav. Na različnih področjih glasbene industrije ima Michał pomembno vlogo kot organizator dogodkov in koncertov pod imenom “Don`t Panic We’re From Poland” na ključnih showcase festivalih in konferencah po svetu, kot so SXSW, CMJ, Culture Collide, The Great Escape, Liverpool Sound City, Reeperbahn Festival, C/O Pop, Eurosonic Noorderslag, Primavera Pro, Waves Vienna, Tallinn Music Week, Berlin Music Week, Jazzahead, WOMEX in Zandari Festa.

Si Hawkins (journalist, UK)

Si Hawkins je svojo novinarsko kariero začel pred 15 leti, sprva s pisanjem o dance glasbi, čeprav je po srcu indie mulec. Postal je glavni britanski dopisnik kalifornijske elektronske/hip-hop revije URB in v njene strani skrivoma vpeljal kitare. Zatem je bil pet let urednik novic za londonsko glasbeno in modno biblijo Clash, s katero še vedno sodeluje. Poleg tega o bendih in beatih piše tudi za Virgin Music, Culture Collide (ZDA), več časopisov ter občasno tudi za blagovne znamke in založbe. Pisal je tudi o nogometu, umetnosti, komediji, potovanju, gledališču, hrani – kar vam pade na pamet – za BBC, FourFourTwo, Vice, razne letalske revije in, po njegovem najprestižnejše, za revijo nogometnega kluba Leyton Orient.

Mariusz Herma (beehype, PL)

Mariusz Herma je ustanovitelj spletne strani beehype, s katero sodeluje več kot 85 novinarjev s celega sveta in ki predstavlja najboljšo glasbo z lokalnih scen. Od leta 2014 je beehype predstavil več kot 1300 izvajalcev iz 120 držav. Mariusz je tudi kulturni novinar/urednik pri vodilnem poljskem tedniku Polityka in glasbeni kritik pri nekaterih drugih publikacijah. Poleg tega je tudi predavatelj in bloger.

Nick Hobbs (Charmenko, TR)

Lastnik istanbulskih agencij Charmenko in Charmworks ter solastnik agencije Charm Musics Czechia & Poland Nick Hobbs je organizator koncertov ter kurator programov za festivale in koncertna prizorišča, že od zgodnjih osemdesetih specializiran za Vzhodno Evropo in Bližnji vzhod. Vodi tudi agencijo za glasbenike Charmworks, ki ima eklektičen nabor glasbenih ustvarjalcev in je aktivna po vsej Evropi in širše, še posebej pa je usmerjena v zastopanje glasbenikov z Vzhodne Evrope, Balkana in Bližnjega vzhoda.

Michal Kaščák (Pohoda Festival, SK)

Michal je rojen leta 1972 v Trenčinu na Slovaškem. Od leta 1985 je član zasedbe Bez ladu a skladu, za katero piše glasbo in besedila, od leta 2000 pa je tudi član zasedbe Neuropa. Ustvaril je glasbo za številne filmske in gledališke projekte na Slovaškem in Češkem. Sicer je ustanovitelj in direktor festivala Pohoda. Ta je bil sprva dogodek lokalnega dosega (8 skupin leta 1997), sčasoma pa je postal najprestižnejši festival na Slovaškem, na katerem vsako leto nastopi preko 200 zasedb in DJ-sjev iz več kot dvajsetih držav. Poleg glasbe so na njem močno zastopane tudi druge vrste umetnosti – ples, gledališče, film, fotografija, literatura in likovna umetnost, zaradi česar je Pohoda edinstveno stičišče umetnosti širokega razpona.

Daniel Koch (Intro Magazine, DE)

Daniel Koch je od pomladi 2014 glavni urednik revije INTRO, ene največjih brezplačnih revij o popkulturi v Nemčiji, z naklado 120.000 izvodov. Pred tem je bil tri leta urednik vodiča FESTIVALGUIDE in spletni urednik nemškega Rolling Stonea, prav tako tri leta. Študiral je kreativno pisanje in kulturno novinarstvo v Hildesheimu, več let prodajal pivo na britanskih festivalih, vodil majhno indie radijsko oddajo Popcrawl in se izučil tudi “nečesa spodobnega”, kot bi rekel njegov dedek – bil je trgovec, preden se je ponovno posvetil študiju in svojo strast do glasbe ter pisanja spremenil v službo.

Login Kočiški (Password, MK)

Organizator koncertov, nogometaš, A&R menedžer, oče, organizator dogodkov, pivec bambusa, vodja založbe, booking agent, založnik, navijač košarkarske ekipe Metalski Zavod Tito. V glasbeni industriji je Login prisoten že dvajset let. Ustanovil je diskografsko založbo in agencijo za glasbeni management Lithium Records, v okviru katere je sodeloval z najbolj uveljavljenimi makedonskimi glasbeniki. Ko mu žena ni dovolila, da bi sina imenoval Password, je svoje podjetje preimenoval v Password Production. Je tudi ustanovitelj in direktor največjega makedonskega glasbenega festivala Taksirat, organizira pa tudi festivale D festival, Pivolend, Green Beach Festival in Aqua Park Festival. Login je organiziral več kot tisoč lokalnih, regionalnih in mednarodnih koncertov, porok in pogrebov. Kot vodja produkcije na največjih festivalih v regiji je njihov svojevrstni boter, mama in tata v enem.

Izak Košir (journalist / novinar, SI)

Izak Košir je novinar, kolumnist, glasbenik in glasbeni kritik. Trenutno je zaposlen pri tedniku Mladina, je ustanovitelj in glavni urednik digitalnega časopisa Torek ob petih in vodi lasten glasbeni podkast Torpedo. Pred tem je vodil glasbeno oddajo na TV Slovenija, več let bil kulturni urednik pri Žurnalu ter kot žirant sodeloval pri številnih glasbenih festivalih in tekmovanjih. Čez leta je prispeval k številnim javnim debatam o glasbeni industriji in verjetno intervjuval vse pomembne glasbenike (domače in tuje), ki so v Sloveniji nastopili v preteklem desetletju. Leta 2010 je z zasedbo The Toronto Drug Bust, v kateri je glavni vokalist in pisec, izdal svojo prvo ploščo.

Lenart J. Kučić (Delo, SI)

Lenart je specializirani novinar za področje tehnologije in medijev, komentator in kolumnist pri dnevnem časniku Delo. Poleg tega kot raziskovalec in gostujoči predavatelj sodeluje s številnimi akademskimi institucijami, med drugim s Fakulteto za družbene vede, Filozofsko fakulteto in Mirovnim inštitutom. Leta 2008 je na Goldsmiths Collegu v Londonu (z odliko) dokončal magistrski program iz transnacionalnih komunikacij in globalnih medijev. Med študijem je bil dopisnik iz Velike Britanije, pri časniku Guardian pa je opravljal specializacijo iz preiskovalnega in IT novinarstva. Kot raziskovalec in novinar spremlja trende v informacijskih in komunikacijskih tehnologijah ter analizira spremembe, ki jih povzroča zbliževanje komunikacijskih in medijskih industrij. Je tudi avtor in soavtor številnih knjig, strokovnih člankov in študij s področij lastništva medijev in novih medijev. Je član sveta zavoda za preiskovalno novinarstvo Pod črto in soustanovitelj mreže podkastov Marsowci.

Natallia Kunitskaya (Mustelide, BY)

“Elektronska princesa Belorusije”, kot Natallijo Kunitskayo oz. Mustelide označujejo mediji, je vsekakor posebnica na vzhodnoevropski elektro-pop sceni. Svoj prvenec “Secret” je izdala pri ruski založbi Soyuz Music, hkrati pa pridobiva na prepoznavnosti na Zahodu, saj ima eno od Top 30 skladb sanfranciškega radia SomaFM. Kot producentka, skladateljica in pevka v svojem solo nastopu upravlja z dvema sintesajzerjema, Grooveboxom, semplerjem in še poje. Tako res povsem sama oblikuje in usmerja svojo umetniško vizijo.

Dijana Lakuš (Music Glue, HR/UK)

Strastno predana glasbi, festivalom in koncertom je Dijana kot vodja produkcije, projektna vodja, koordinatorica dogodkov, booking agentka, PR agentka, menedžerka glasbenikov, organizatorica in vodja turneje delala že širom Evrope. Trenutno živi v Londonu, kjer je poleg vsega ostalega vključena v organizacijo festivalov, od Glastonburyja do Secret Garden Party, ter v Music Glue, vodilno svetovno platformo za elektronsko poslovanje, ki povezuje glasbo in glasbenike ter oboževalce.

Michael Luger (They Shoot Music, AT)

Michael Luger je dunajski filmar, video producent in novinar. Leta 2008 je soustanovil nagrajeno glasbeno spletno stran theyshootmusic.com z živimi sešni in video portreti domačih ter tujih izvajalcev. Leta 2013 je ko-produciral in režiral glasbeni dokumentarec “Fuck The Atlantic Ocean” o nenadni priljubljenosti avstrijske zasedbe Sweet Sweet Moon v Južni Ameriki. Kot novinar pogodbeno sodeluje z avstrijskim časnikom Der Standard, kot video producent pa z različnimi strankami.

Slobodan Milunović (MetalDays, SI)

Bobana mnogi najverjetneje poznajo kot lastnika in organizatorja največjega slovenskega festivala MetalDays, kjer je odgovoren za celoten menedžment in booking. A v glasbeni industriji je že celo življenje, od igranja v raznih bendih in vodenja turnej, do ustanovitve studia, v katerem je skrbel za mastering in produkcijo. Naj vas ne preseneti, če njegovo ime zasledite na ovitku albumov iz široke palete žanrov.

Jeff Owens (Ghostly International, US)

Jeff Owens je del Ghostly International že okoli 11 let – osem kot vodja založbe in zdaj kot direktor založb Ghostly International ter podzaložbe Spectral Sound. Delal je v podružnicah založbe na vseh koncih ZDA – v mestu Ann Arbor (65 kilometrov od Detroita), New Yorku in sedaj Los Angelesu. Odgovoren je bil že za vse, vključno z mediji, radiem, digitalnim marketingom, A&R, menedžmentom glasbenikov, financami, projektnim vodenjem in še in še. Poleg tega od leta 2012 vodi svojo lastno založbo, felte.

Dan Panaitescu (Sziget, HU)

V glasbenem poslu že več kot 20 let. Ekonomist po izobrazbi je postal roadie in kasneje vodja turneje za madžarske izvajalce ter z njimi prekrižaril madžarska mesta in podeželje. Za festival Sziget je začel delati tako rekoč ob prvem zagonu dogodka. Kot booker je zadolžen za skoraj vse mednarodne nastopajoče na dogodku (z izjemo izvajalcev svetovne glasbe in nekaterih didžejev). Je tudi booker mednarodnih glasbenikov za festivale Volt, Balaton Sound in Strand. Ko je istanbulski festival Rock’n Coke prosil Sziget za angažma mednarodnih nastopajočih, pa je na Danova ramena padla še ta naloga – izpolnil jo je uspešno.

Anita Richelli (Paper and Iron Booking, DE)

Anita Richelli je agentka za booking pri berlinski agenciji Paper & Iron Booking Co. Je tudi promotorka tamkajšnjih koncertov. Z organizacijo koncertov je pričela v domačem mestu v srednji šoli, kjer je prirejala poletne DIY dogodke na prizorišču Casetta Lou Fai. Kasneje je postala članica veronske kulturne zveze Interzona, kjer je delala kot prostovoljka in DJ-ka ter bila odgovorna za program in komunikacije. Leta 2012 je nekaj časa preživela v beograjskem kulturnem centru REX. Rada piše, potuje (vključno z vodenjem turnej) in se uči novih jezikov.

John Robb (Louder Than War, Membranes, UK)

Johna je v sedemdesetih rešil punk rock. Sestavil je vplivno post-punk skupino The Membranes in postal eden izmed vodilnih britanskih glasbenih piscev svoje generacije – med drugim je bil prvi, ki je intervjuval zasedbe, kot sta The Stone Roses in Nirvana, ter skoval izraz Britpop. V preteklem letu so ponovno zbrani Membranesi izdali kritiško hvaljen dvojni album “Dark Matter/Dark Energy”, ki njihov prelomni izvirni post-punk združuje s psihedeličnim dronom, tematsko pa se loteva Vesolja, seksa ter smrti. Bend je nedavno tega v Estoniji nastopil z 20-članskim zborom in prejel odlične odzive. John je pred kratkim tudi razglasil “tisk ni mrtev” in svojo uspešno britansko glasbeno spletno stran spremenil v revijo. Poleg tega piše knjige o punk rocku in glasbeni kulturi. Trenutno piše najpopolnejšo knjigo o post-punk in goth kulturi ter vodi britansko glasbeno oddajo na TV.

Miran Rusjan (Moonlee Records, MENT Ljubljana, SI)

Miran je na neodvisni glasbeni sceni dejaven že skoraj dve desetletji, izkušnje pa je pridobil iz različnih vlog (glasbenik, promotor, založnik, agent, fen), kar mu daje poseben vpogled in razumevanje neodvisne glasbene sfere. Leta 2004 je ustanovil neodvisno založbo Moonlee, ki je sčasoma postala ena najpomembnejših založb v regiji nekdanje Jugoslavije (Repetitor, Damir Avdić, Bernays Propaganda, Nikki Louder, Vuneny …). V zadnjih letih je vedno več pozornosti posvečal bookingu nastopov za Moonlee bende, iz česar je nastal Moonlee Booking. Občasno prireja koncerte (večinoma v Ljubljani) in še vedno igra kitaro pri Analeni. Je tudi vodja konferenčnega programa festivala MENT Ljubljana.

Riku Salomaa (Music Finland, FI)

Riku Salomaa je odgovoren za mednarodne dejavnosti Music Finland v Veliki Britaniji, Nemčiji in Srednji Evropi. Music Finland promovira poznavanje in uspeh finske glasbe doma in na tujem. Ustvarja in vodi širok nabor storitev, trženjskih programov, dogodkov, priložnosti za mreženje, urjenj, svetovanj, raziskovanj, informiranj in financiranj. S temi dejavnostmi želi maksimirati uspeh finske glasbe in glasbenih podjetij ter povečati obseg finskega glasbenega izvoza. V letih 2015-2016 se finska glasbena industrija osredotoča na Nemčijo, Švico in Avstrijo z “Aus Finnland” – največjih finskim glasbenim izvoznim projektom do zdaj.

Nikola Sekulović (musician, SI)

Član vplivnih slovenskih bendov (Laibach, Borghesia, Demolition Group), trenutno z Dan D. Več kot 2.000 nastopov, več kot 50 plošč, na ducate gledaliških in filmskih produkcij. Strokovnjak za glasbeni posel, sodeloval z najvidnejšimi glasbeniki v regiji. Tesno sodeluje z Dallas Records in Mars Music (Sony ATV). Predavatelj na SAE Institute Ljubljana, svetovalec številnim podjetjem in glasbenim festivalom.

Helen Sildna (Tallinn Music Week, EE)

Helen je glasbena promotorka in producentka dogodkov že 15 let. Leta 2009 je ustanovila svoje lastno podjetje za promocijo Musiccase, ki je promoviralo izvajalce, kot so Morrissey, Air, Sigur Ros, Patti Smith, Feist, Swans itd. Helen je od istega leta ustanoviteljica in lastnica showcase festivala in konference glasbene industrije Tallinn Music Week. Dogodek je sčasoma postal en največjih mestnih festivalov v baltsko-nordijski regiji (okoli 200 izvajalcev, 900 delegatov in več kot 25.000 obiskovalcev vsako leto). Helen je članica uprave Music Estonia, trenutno pa tudi članica možganskega trusta estonskega predsednika Toomasa Hendrika Ilvesa. Leta 2014 je na svečanem dogodku finske glasbene in medijske industrije prejela nagrado Tampere Music Award za izjemne dosežke v glasbenem poslu, leta 2015 pa jo je estonsko ministrstvo za kulturo nominiralo za državljanko leta.

Virgo Sillamaa (Music Estonia, EE)

Virgo Sillamaa je direktor Music Estonia, estonske agencije za mednarodno promocijo glasbe in razvoj glasbene industrije. Je uveljavljen glasbenik na področjih jazza in improvizirane glasbe, zavzet aktivist in razvijalec na področju glasbenega izobraževanja, ter ustanovitelj in vodja Estonian Rhythmic Music Education Society. Prek svojega podjetja Avarusmusic OÜ izdaja plošče, je menedžer več jazz/novejših glasbenikov in organizira koncerte, konference ter druge dogodke.

Jernej Sobočan (Val 202, SI)

Jernej Sobočan = Prekmurec na (začasnem) delu v Ljubljani. Je glasbeni urednik, voditelj in novinar na nacionalnem radiu Valu 202. V preteklosti del ekipe začetnih ustvarjalcev glasbene revije RSQ, ko je bila še zgolj spletna edicija (“bitchass rocknroll webzine”). Nekaj časa je preživel v oglaševalskih vodah, nato pa (glasbeno) novinarsko pot nadaljeval na MMC RTV Slovenija. Po izletu v informativni program nacionalnega radia je znova pristal v glasbenih vodah, v katerih sicer plava skoraj dve desetletji. Ne samo kot novinar in urednik, ampak tudi kot muzičar. Kot bobnar zasedbe ŠKM banda, v kateri ustvarja več kot 15 let, je pustil švic na številnih odrih po Sloveniji in v tujini.

Barbora Šubrtová (United Islands of Prague, CZ)

Barbora Šubrtová je programska vodja praškega festivala na prostem United Islands in klubskih dogodkov tekom celega leta. Najraje odkriva nove talente in didžeja, čeprav se to v zadnjem času zgodi le redko. Odkrila je in na Češko pripeljala izvajalce, kot so Parov Stelar Band, Audiobullys, Aloe Blacc in Ella Eyre.

Dartsya Tarkovska (Soundbuzz, UA)

Dartsya Tarkovska je ustanoviteljica digitalne glasbene agencije Soundbuzz, ki sodeluje z izvajalci s celega sveta. Agencija promovira glasbo na spletu in lansira projekte v povezavi z monetizacijo glasbe, spletnim piarjem, množičnim financiranjem itd. Dartsya je znana kot avtorica izobraževalnih projektov na področju glasbenega marketinga. Poleg tega je vodja mednarodne glasbene konference Colisium v Ukrajini, organizatorka foruma Music Business in so-organizatorka konference Music Day in UA, posvečene promoviranju ukrajinske glasbe v tujini.

Steven Thomassen (Toutpartout, BE)

Toutpartout je evropska agencija za booking in promocijo dobre glasbe v Belgiji in na Nizozemskem. Steven je tudi organizator dvoranskega festivala Autumn Falls v Bruslju v zadnjem tednu novembra. Trenutno piše scenarij s sledečimi ključnimi besedami: visoka napetost, evolucija, bel govoreč pes, spanje & sanje, ter hiša na hribu, obdana s sončnicami. Steven včasih dela tudi kot vodja turneje. Morajo mu biti všeč glasba in osebe za glasbo (oziroma morajo biti zanimive). V njegovem avtu/kombiju so že sedeli: Kurt Vile & The Violators, Quasi, Michael Gira (Swans/Angels of Light), The Thermals, Scout Niblett, Vincent Gallo …

Hannes Tschürtz (Ink Music, AT)

Ustanovitelj dunajske glasbene agencije in založbe Ink Music, ki organizira in promovira več kot 400 koncertov na leto v Srednji in Vzhodni Evropi ter se osredotoča na razvoj izvajalcev. Poučuje Glasbeni posel, je reden govorec na dogodkih glasbene industrije ter član upravnega odbora sklada Austrian Music Fund. Piše članke o glasbenem poslu za revije in časnike ter je solastnik startupa za prodajo vstopnic NTRY Ticketing.

Maja Valjak Nagy (Menart, HR)

Maja Valjak Nagy je svojo kariero pričela kot študentka v zaodrju koncertov REM, Pearl Jam, Depeche Mode … Po koncu študija je odšla delati v Francijo, po enem letu pa se je vrnila. Kmalu zatem je dobila mesto PR/marketing menedžerke pri Lupa Promotion Ltd, kjer je bila odgovorna za nastope Beyonce, U2, Iron Maiden, Lennyja Kravitza, Depeche Mode, Madonne … Leta 2009 je postala vodja oddelka BPM pri založbi Menart. Od tokrat producira nastope/turneje tujih in domačih izvajalcev in je menedžerka glasbenikov in zasedb, kot so Rundek Cargo Trio, SASSJA, Amel Ćurić (zmagovalec X Factor Adria) in BOA. Je soavtorica projekta Croatia Music Adventures v Dubrovniku.

Bob Van Heur (Belmont Bookings, Le Guess Who? Festival, NL)

Bob van Heur je agent in promotor pri amsterdamski agenciji Belmont Bookings ter ustanovitelj in umetniški vodja festivala Le Guess Who? v Utrechtu. V Evropi zastopa izvajalce kot so Destroyer, Black Mountain, SUUNS, Julia Holter, Ought, Annette Peacock, Selda, Royal Headache, Total Control in številni drugi. Festival Le Guess Who? je lansiral pred 10 leti, v tem času pa je zrasel v enega najbolj priznanih zimskih festivalov v Evropi. Ustanovil je tudi dogodek 24 Hour Drone Event v New Yorku, poleg tega pa je programski vodja brezplačnega glasbenega festivala Beaches Brew na jadranski plaži v Raveni.

Leo Vidmar (Potlista, HR)

Leo Vidmar je prve korake v glasbeni svet naredil, ko je podedoval očetov gramofon. Kmalu je presedlal na CDje in non-stop poslušanje kaset na walkmanu. Do preskoka je prišlo, ko je pričel delati kot DJ, voditelj, urednik, ustvarjalec oddaje in pisec na zagrebškem Radiu Študent. Leta 2009 se je ena od oddaj, pri katerih je sodeloval, preselila v kiberprostor in postala samosvoj glasbeni portal potlista.com. Leo prispeva recenzije iz različnih žanrov ter nekaj fotografij in posnetkov. Njegovi najljubši izvajalci so Beastie Boysi. Včasih je njegova najljubša barva zelena.

Dace Volfa (I Love You Records, LV)

Dace Volfa je v latvijsko glasbeno sceno vpletena že od zgodnjih devetdesetih. Sprva je delala kot radijska in klubska DJ-ka, vodja glasbenega programa na rock radiu in pogodbena sodelavka pri raznih spletnih in tiskanih medijih, leta 2010 pa je postala vodja založbe I Love You Records v Rigi. Pod okrilje te neodvisne založbe med drugim spadajo Alise Joste (LV), Momend (LV), Super Besse (BY) in Sibyl Vane (EE).

Simon Wheeler (Beggars Group, UK)

Simon, nekdaj glasbenik, remikser, inženir, producent in organizator, z The Beggars Group sodeluje od leta 1990. S spletno distribucijo je pričel delati leta 1997 – licenciral je katalog celotne skupine za posamezne prenose in razvil prvi teritorialno omejen prenos leta 1998 –, od takrat pa je sodeloval s tako rekoč vsemi pomembnimi akterji digitalnih medijev. Je vodja odbora za nove medije AIM New Media Committee v Veliki Britaniji, o digitalni glasbi in medijih je govoril na večini glasbenih konferenc po svetu in v zvezi z digitalnimi pravicami nagovoril britanski parlament, a njegova najpomembnejša zadolžitev je, da skupino založb The Beggars Group ohranja v koraku z vsemi novimi tehnologijami, da lahko svoj nabor priznanih izvajalcev predstavi najširšemu možnemu občinstvu. The Beggars Group sestavljajo založbe XL Recordings, Beggars Banquet, Matador, 4AD, Rough Trade, Too Pure in Playlouderecordings.

Mirna Zarić (Charmenko, TR)

Leta 2008 je pričela delati na PR oddelku beograjske agencije Long Play, nekaj mesecev kasneje pa nadaljevala kot vodja marketinga in produkcije ter založnica. V preteklih sedmih letih je sodelovala pri koncertih izvajalcev, kot so Joe Satriani, Mariza, White Lies, The Godfathers, Buzzcocks, Stereo MCs, Gentleman in Therapy?, večinoma pa se osredotoča na največje regionalne izvajalce, kot so Bajaga i Instruktori, Hladno Pivo in Dubioza Kolektiv. Njen najljubši dosežek je kreativna kampanja za največji koncert Bajagove kariere – 30.000 oboževalcev na Kalemegdanu, kar predstavlja najbolj intenziven premik v glasbenikovi karieri od osemdesetih. Leta 2011 je ustanovila in začela z vodenjem založbe, ki je izdala številne najbolj prodajane albume iz regije. Od februarja 2015 je agentka Gorana Bregovića, Selah Sue, Dub Ina in številnih drugih pri istanbulskem Charmenku. Poleg tega je vodja bookinga indie in neglasbenih nastopov.