Sreda, 30 Jan 2019

KOMUNA (KINO ŠIŠKA)

18:00 - Poslušajmo poslušalce

Vodi: Ivan Cepanec (učitelj, glasbenik, SI)

Govorijo: Anja Paternoster (študentka, 20, Domžale), Lovro Voglar (študent, 24, Ljubljana/Brežice), Miha Berglez (študent, 26, Ljubljana), Melissa Cerić (grafična oblikovalka, 33, Koper), Jure Novak (gledališki režiser, glasbenik, 38, Ljubljana)

 

Na glasbenih konferencah je veliko govora o ustvarjalcih, agentih, menedžerjih, festivalih, tehnoloških platformah, itd. Redko pa se pozornost usmeri na tiste, ki jim je glasba primarno namenjena končnim uporabnikom, POSLUŠALCEM/KAM! Na otvoritveni razpravi besedo zato dajemo poslušalcem in poslušalkam različnih generacij. Kdo so, kako poslušajo glasbo, kje iščejo informacije o novih muzikah, komu najraje zaupajo, kakšne so njihove vizije glasbe v prihodnosti? Mogoče lahko njihovi odgovori pomagajo poiskati rešitve na aktualne izzive glasbene industrije.

Četrtek, 31 Jan 2019

KOMUNA (Kino Šiška)

10:00 - Hitro mreženje: Spoznajte festivale INES

Sodelujoči festivali: MENT Ljubljana (SI), Waves Vienna (AT), Westway Lab (PT), Liverpool Sound City (UK), Sonic Visions (LU), Live at Heart (SE), Spring Break (PL), Monkey Week (ES).

 

Mreža INES je evropski sodelovalni projekt osmih mednarodnih showcase festivalov in evropske spletne platforme za angažiranje izvajalcev gigmit. Ne zamudite priložnosti spoznati zastopnike festivalov INES in jim predstaviti svoje izvajalce.

https://www.ines-festivals.eu/

 

Za sodelovanje na hitrem mreženju je obvezna prijava (najpozneje do 25. 1. 2019) na: https://bit.ly/2QnzfUp.

Število mest na mreženjih je omenjeno. Sodelujoče bo izbrala organizacijska ekipa MENTa in jih obvestila najpozneje do 28. 1. 2019.

 

Podpira: INES – Innovation Network of European Showcases.

 

11:30 - Osrednji intervju: Natasha Padabed

Vodi: Matjaž Manček (Kino Šiška, MENT Ljubljana, SI)
Govori: Natasha Padabed (More Zvukov Agency, DE)

 

Če je Orlando Figes svojo raziskavo kulturne zgodovine Rusije v vplivnem eseju “Natašin ples” simbolno projiciral skozi Tolstojevo Natašo, lahko preplet in izmenjavo sodobnega glasbenega dogajanja na relaciji Rusija–Evropa v veliki meri projiciramo skozi delovanje ter izkušnje sodobne Nataše. Natasha Padabed je s svojo agencijo More Zvukov prek pristanov v Rotterdamu in Berlinu pomagala v Evropo pripeljati nekatere najzanimivejše ustvarjalce iz Rusije in Ukrajine (Messer Chups, DakhaBrakha, Onuka, Oligarkh, Shortparis, Lucidvox …), kot kuratorka pomembnih ruskih mednarodnih festivalov sodobne glasbe (SKIF, Electro-Mechanica, Ethnomechanica) pa v Sankt Peterburg vsako leto pripelje edinstvene mednarodne ustvarjalce, od Felixa Kubina, The Ex in Bena Frosta do slovenskih Širom. V pogovoru bomo slišali zanimive zgodbe iz njenih bogatih izkušenj, pa tudi oris in projekcijo delovanja v morju zvokov med dvema kulturnima poloma v aktualni kulturno-politični realnosti.

 

Podpira: INES – Innovation Network of European Showcases.

 

13:00 - Poslušalnica

Vodi: Polona Torkar (Radio Študent, SI)
Govorijo: Laura Hofman (King Sepi, Roodkapje, NL), Eva van Netten (Welcome to the Village Festival, NL), Cesar Guisado (Monkey Week, ES), Dom Gourlay (Drowned In Sound, UK), TBA

 

Skupina mednarodnih glasbenih strokovnjakov bo imela zmenek na slepo s skladbami izbranih nastopajočih na MENTu, kjer bodo takoj, neposredno in iskreno podali komentar na slišane komade. Stavimo, da nimate pogosto priložnosti slišati nefiltrirane analize posamezne skladbe s strani mednarodno priznanih glasbenih strokovnjakov, zato Poslušalnice ne gre zamuditi!

17:45 - BEEHYPE PREDSTAVLJA: Najboljši videospoti s celega sveta

Po lanskoletni predstavitvi je narod glasno zahteval vrnitev tega šova. Več kot sto beehype sodelavcev svoje življenje posveča odkrivanju najboljše domače glasbe – in najboljših domačih videospotov. Sedite in potujte okoli sveta v 80 … khm, 60 minutah.

M HOTEL HJ

10:00 - Hitro mreženje: Spoznajte slovenske festivale

Sodelujoči festivali: Druga godba (Ljubljana), Urbano dejanje (Ljubljana), Kamfest (Kamnik), Sajeta (Tolmin), Mladifest/Festival Wkrwglca (Sežana), Delu čast in oblast/Festival MIKK (Murska Sobota), Stiropor (Ljubljana), Lakeness Festival (Volčja Draga), Kunigunda (Velenje), Castle Kolpa Music Festival (Fara Kostel)

 

Slovenija je majhna, a izredno raznolika – v istem dnevu se lahko zjutraj kopaš v morju, popoldne pa že smučaš v Alpah. Podobno pisana in raznovrstna je tudi festivalska ponudba, saj naj bi skoraj vsak manjši kraj imel svoj festival. Spoznajte nekatere od najzanimivejših slovenskih festivalov od Murske Sobote do Sežane in Tolmina ter z malo sreče v prihodnjih mesecih nastopite na katerem od njih.

 

Za sodelovanje na hitrem mreženju je obvezna prijava (najpozneje do 25. 1. 2019) na: https://bit.ly/2QnzfUp.
Število mest na mreženjih je omenjeno. Sodelujoče bo izbrala organizacijska ekipa MENTa in jih obvestila najpozneje do 28. 1. 2019.

12:30 - Don't Go MENTal!*

Vodi: Tisa Frelih (Department of neurology, UMC Ljubljana, SI)
Govorita: Rod Jones (Idlewild, The Fruit Tree Foundation, UK), Lina Ugrinovska (Password, MK)

 

Glasbena industrija je izrazito intenzivna panoga, kjer je za kuliso blišča in zvezdništva vsakdan prežet z nočnim delom, dolgimi delavniki, dostopnostjo 24/7, obilico stresnih situacij in raznovrstnimi pritiski. Kljub temu se šele v zadnjem času bolj odkrito govori o posledicah za vse udeležene – ne zgolj glasbenike, temveč tudi menedžerje, agente, organizatorje in turnejsko osebje, ki se srečujejo z izgorelostjo, depresijo, napadi panike, odvisnostmi itd. Raziskave kažejo, da se je v Veliki Britaniji skoraj dve tretjini (!) glasbenikov in glasbenih profesionalcev že borilo s katero od naštetih nevarnosti. Kako lahko poskrbimo, da vendarle ohranimo tisto najpomembnejše – naše zdravje?

 

*Naj se vam ne zmeša!

 

Podpira: INES – Innovation Network of European Showcases.

 

14:30 - Osrednji intervju: Bob van Heur

Vodi: Anuša Pisanec (Druga Godba, SI)
Govori: Bob van Heur (Le Guess Who?, NL)

 

Lahko uganete ime enega najbolj inovativnih in vročih evropskih festivalov ta hip? Odvija se v nizozemskem Utrechtu in se, brez šale, imenuje Le Guess Who?. Na MENT prihaja soustanovitelj in programski vodja festivala Bob van Heur. Je glasbeni entuziast z bogatimi izkušnjami iz organizacije koncertov in festivalov (Beaches Brew v Italiji, 24HourDrone v New Yorku), ki se je v minulih 15 letih profiliral kot booking agent številnih priznanih izvajalcev, med katerimi naj izpostavimo zgolj Suuns, Ariela Pinka, Julio Holter, Black Mountain in Sudan Archives. Bob nam bo razkril ozadje razvoja festivala Le Guess Who?, razodel skrivnosti uspešnega booking agenta in pojasnil vzroke za svojo oddaljitev od vloge agenta ter osredotočenje na festivale, nove projekte in zastopanje zgolj izbrane skupine izvajalcev. Podrobno znanje iz rok enega od strokovnjakov evropskega festivalskega kroga!

17:00 - 5 stvari, ki jih morate vedeti o streamingu v 2019

Vodi: Peter Åstedt (Live at Heart, Musichelp, SE)

 

Vsi ustvarjalci stremijo k povečanju števila predvajanj in nasploh številk na raznih glasbenih platformah. Kako izboljšati svoje statistike, doseči nova občinstva in navsezadnje povečati prihodke? Kaj žene poslušalce na Spotifyju? Kako bosta Apple in YouTube privabila nove uporabnike s plačljivo naročnino? Kako bolje promovirati svoje izdaje in jih umestiti na priljubljene sezname skladb? Peter Åstedt, ki je sodeloval pri promociji nekaterih svetovno najbolj predvajanih skladb zadnjih let, nam bo predstavil svoje razumevanje razvoja na področju glasbenega streaminga v zadnjih desetih letih in nam postregel z napovedjo, kaj se bo dogajalo v letu 2019.

 

Podpira: INES – Innovation Network of European Showcases.

 

M HOTEL AB

11:00 - Glasba v oglaševanju in filmu: Sistem, akterji – in vi

Vodi: Nuno Saraiva (Lusitanian, Europe in Synch, PT)
Govori: Marcus Linde (Thag’s Agent, DE)

 

V času, ko se rabo avtorske glasbe v reklami ali filmu pogosto dojema kot sveti gral glasbenega marketinga, si bomo vzeli trenutek, da na stvari pogledamo z vaše perspektive. Kdo počne kaj, kam mora priti vaša glasba in ali morda obstajajo skrivni triki? Na debati odprtega tipa vam bomo predstavili sistem, postopke in akterje.

 

Podpira: INES – Innovation Network of European Showcases.

 

13:30 - Kako izdati singl v eni uri – V ŽIVO

Vodi: Wesley T. A’Harrah (Music Ally, UK)

 

Čas je za eksperiMENT! Tekom okrogle mize bo posebej izbran nastopajoči festivala MENT pod vodstvom in mentorstvom strokovnjaka izobraževalne platforme Music Ally izdal singl. Cilj bo maksimirati doseg, učinek in distribucijo skladbe na spletu in družbenih medijih. S pomočjo video projekcije bo publika v živo sledila dogajanju na različnih platformah in spoznala, kaj vse storiti, ko izdajamo singl, kako optimizirati svojo prezenco na družbenih medijih, kako se izogniti pastem in kako organizirati svoj čas. In nenazadnje, na koncu bo celoten eksperiment imel konkreten rezultat – singl bo izdan in deljen z
javnostjo!

 

Podpira: INES – Innovation Network of European Showcases.

 

15:30 - Vloga in položaj žensk v glasbeni ter festivalski industriji na območju bivše Jugoslavije

Vodi: Laura Kriefman (Hellion Trace, Keychange, UK)
Speakers/Govorijo: Maja Starčević (EXIT Festival, RS), Nina Dragičević (City of Women/Musica Femina, SI), Katarina Evgo (Password Production, Taksirat, MK), Adriana Šnajder (fakat., HR)

 

Beseda leta glasbene industrije v letu 2018? Keychange! Zastopanost žensk v glasbeni industriji je v vseh evropskih državah še vedno zelo nizka, zato si je ta pionirska mednarodna iniciativa za svoj cilj postavila večjo spolno uravnoteženost in opolnomočenje žensk, s tem pa drugačno prihodnost glasbene industrije. MENT Ljubljana se je kot prvi festival v regiji pridružil tej kampanji. Ob zavedanju, da je na območju Balkana zastopanost žensk v glasbeni industriji zagotovo še bolj alarmantna kot v zahodnoevropskih državah, ter da se iniciativi še niso priključili drugi festivali v regiji, želimo dodatno spodbuditi razpravo o tem vprašanju. Zato bomo s predstavnico Keychange in akterkami iz različnih držav bivše Jugoslavije preverili, kakšna je dejanska situacija glede vloge in položaja žensk v glasbeni in festivalski industriji, ter kakšni so obeti in možnosti za spremembe.

17:00 - Predstavitev: Možganski trust - Kako narediti glasbene konference spet velike

Po celodnevnem možganskem trustu s skrbno izbrano skupino raznovrstnih glasbenih profesionalcev je čas za predstavitev rezultatov. Pridružite se javni predstavitvi, na kateri bodo udeleženci in udeleženke sami predstavili celoten proces in tudi konkretne predloge za izboljšave in nadgradnje glasbenih konferenc. Upamo, da bo to prvi korak k uspešnemu razgibanju konferenčnega dogajanja v prihodnjih letih.

 

Podpira: INES – Innovation Network of European Showcases.

 

M HOTEL CD

10:00 - Hitro mreženje: Spoznajte hrvaške festivale

Sodelujoči festivali: Sea Star (Umag), Dimensions/Outlook/Seasplash (Pula), Ferragosto Jam (Orahovica), Hoomstock (Hum na Sutli), Impulse Festival (Rijeka), Indirekt (Umag), Fibra Fest (Split), Brijačnica/Zagreb Beer Festival (Zagreb), Rocklive (Koprivnica), Regius (Šibenik)

 

Za Hrvaško ni značilna zgolj razvejanost njene obale, temveč tudi razvejana mreža glasbenih festivalov, ki povečini resda gravitirajo na Jadransko obalo, a se v veliki meri pojavljajo tudi širom kontinentalnega dela Hrvaške. Izkoristite priložnost in spoznajte predstavnike nekaterih najpomembnejših hrvaških festivalov sodobne urbane glasbe.

 

Za sodelovanje na hitrem mreženju je obvezna prijava (najpozneje do 25. 1. 2019) na: https://bit.ly/2QnzfUp.
Število mest na mreženjih je omenjeno. Sodelujoče bo izbrala organizacijska ekipa MENTa in jih obvestila najpozneje do 28. 1. 2019.

13:00 - Predstavitev: Agencija Go Ahead

Vodi: Aliki Evangelinou (glasbena menedžerka, GR)
Speaker/Govori: Tomek Waśko (Go Ahead, Spring Break, PL)

   

Glasbena agencija Go Ahead je eden najpomembnejših koncertnih organizatorjev in promotorjev na Poljskem. Specializirana je za organizacijo koncertov zvezdniških imen, obenem pa usmerjena tudi v promocijo še neuveljavljenih bendov. Število dogodkov v njihovi organizaciji je impresivno, naj izpostavimo samo nekatere nedavne nastope: George Ezra, Mac DeMarco, Nils Frahm, Editors in Sevdaliza. V bližnji prihodnosti pa napovedujejo nastope Florence + The Machine, Twenty One Pilots, Bastille in številnih drugih zvenečih imen. Poleg tega Go Ahead skrbi tudi za organizacijo največjega showcase festivala na Poljskem – Enea Spring Break. Vsekakor pravi sogovorniki za vpogled v dogajanje in priložnosti na poljskem koncertnem  trgu.

15:00 - Predstavitev: PLAN!

Vodi: Andries van Wieren (3S Music Management, NL)

Imaš fantastičen mlad bend z velikim potencialom, ogromno volje in entuziazma, v domačem okolju si že prepoznan in čutiš, da je prišel čas, da svojo glasbo poneseš tudi v mednarodni prostor. Kaj potrebuješ za ta korak, ki je v resnici veliko težji, kot se mogoče zdi na prvi pogled? Res je, jasen in razdelan PLAN, kako se boš podal v osvajanje tujih glasbenih trgov. Andries nam bo predstavil, kako zastaviti kratko- in dolgoročni načrt za strateško osvajanje tujih koncertnih trgov, kako organizirati in optimizirati aktivnosti ter pri tem ohraniti finančno stabilnost benda, pri čemer bo izhajal iz svojih izkušenj z menedžmentom bendov (My Baby, Dope D.O.D.). Ključne sestavine: dober in jasen plan, dobra organizacija, jasna finančna perspektiva celotnega podviga in pripravljenost iti na vse ali nič. Si pripravljen?

16:30 - Predstavitev: Outbreakers' Lab

Vodi: Magda Chołyst (Artist in Bloom, PL)

 

Outbreakers’ Lab (OBL), ki ga vodi HOTS, je mentorski kamp za izvajalce iz celotne Evrope, namenjen vsem, ki iščejo znanje in navdih za preboj meja domačih trgov. Iz eksperimentalnega projekta v vasici Martely, posvečenega madžarskim ustvarjalcem, se je OBL razvil v mednarodni dogodek z ambicijo postati eden najpomembnejših dogodkov za razvoj potencialov regionalnih izvajalcev. Leta 2018 je OBL s podporo številnih evropskih partnerjev gostil 49 oseb iz 15 držav. Izvajalci so imeli priložnost sodelovati na delavnicah, okroglih mizah in individualnih konzultacijah pod vodstvom raznovrstnih mednarodnih strokovnjakov. Pridruži se predstavitvi OBL, spoznaj njegove cilje, odkrij vroča imena letošnjih mentorskih ekip, zagotovi si sveže informacije v zvezi s prijavo in se nam avgusta 2019 pridruži na novi avanturi.

17:00 - Mreženje: Outbreakers’ Lab

Sodelujoči: Dávid Bali (Hungarian Oncoming Tunes, OBL, HU), Magda Chołyst (Artist in Bloom, OBL, PL), Máté Horváth (DDW Music Hungary, OBL, PL), Andries van Wieren (3S Music, NL), Julia Scherz (Ink Music, AT),  Rod Jones (Idlewild, Post Electric Studio, UK), Katia Giampaolo (Europavox, Joycut, IT).

 

Predstavitvi Outbreakers’ Laba (OBL) bo sledilo mreženje z enkratno priložnostjo, da se osebno pogovorite z organizatorji, partnerji, mentorji in ustvarjalci, ki so sodelovali pri OBL in na lastni koži izkusili njegov vpliv. Dogodek odprtega tipa je namenjen predvsem ustvarjalcem, menedžerjem, izvoznim pisarnam in institucijam, ki iščejo priložnosti za izboljšanje karier svojih talentov. Mreženje odprtega tipa – predprijave niso potrebne.

M Hotel E

10:30 - Možganski trust: Kako narediti glasbene konference spet velike

Vodita: Kerstin Saathoff (Google, DE), Mariusz Herma (Beehype, Polityka, PL)
Sodelujoči: Elif Tähtinen (Music & Media, Lost in Music, FI), Hannes Tschürtz (Ink Music, AT), Barbora Šubrtová (Metronome Festival, CZ), Peter Baroš (SIGIC, SI), Ingrid Kohtla (Tallinn Music Week, EE), Renato Horvath (Eastaste, Budapest Showcase Hub, HU), Marko Maršičević (Marsh Production, Kontakt, RS), Tony Duckworth ([PIAS] Poland & Eastern Europe, PL), Magdalena Jensen (Chimes, PL), Márton Náray (SoundCzech, Nouvelle Prague, CZ), Paula Poštolková (Nova Cvernovka, Sharpe, SK), Janika Reuter (FACTORY 92, DE)

 

Vsako leto se pojavljajo nove glasbene konference in festivali, ki bolj ali manj uspešno kopirajo svoje starejše “vzornike”. Posledično prihaja do prepogostega ponavljanja obravnavanih tematik in tudi pojavljanja enih in istih govorcev. Iz odzivov ljudi, ki pogosto obiskujejo glasbene konference, je razbrati vidno utrujenost in naveličanost tovrstnega “vrtenja v krogu”. MENT Ljubljana želi ponuditi nekaj več od rutine obiskovanja tovrstnih dogodkov, zato bomo z izbrano skupino raznovrstnih glasbenih profesionalcev v celodnevnem možganskem trustu iskali možne izboljšave in nadgradnje glasbenih konferenc z vidika različnih uporabnikov – glasbenikov in njihovih managerjev, organizatorjev, novinarjev ter drugih delegatov. Trust se bo zaključil z javno predstavitvijo povzetkov oz. konkretnih predlogov, za katere upamo, da bodo ponovno razgibali konferenčno dogajanje v naslednjih letih.

 

Delavnica je zaprtega tipa. Samo za povabljene.

 

Javna predstavitev rezultatov bo istega dne ob 17:00 @ M Hotel AB.

 

Podpira: INES – Innovation Network of European Showcases.

 

Petek, 1 Feb 2019

KOMUNA (Kino Šiška)

11:00 - Hitro mreženje: Spoznajte Avstrijce

Sodelujoči: Hannes Tschürtz (Ink Music, AT), Hannes Cistota (WUK, AT), Jeroen Siebens (European Radio Plugging, AT), Theresa Langner (Seayou Records, AT), Andrina Dolinsek (Acoustic Lakeside, AT), Valentin Geiseder (Spoon Agency, AT), Michel Attia (FM4 Events, AT), Ruth Ranacher (MICA, AT)

 

Avstrija niso samo Alpe, Sacher torta, “dunajc” in Mozart, temveč tudi pestra in razgibana glasbena krajina. Izkoristite priložnost in spoznajte nekaj ključnih ljudi, ki v različnih vlogah (velikokrat prepletenih) pomembno sooblikujejo glasbeno dogajanje v Avstriji.  

 

Za sodelovanje na hitrem mreženju je obvezna prijava (najpozneje do 25. 1. 2019) na: https://bit.ly/2QnzfUp.
Število mest na mreženjih je omenjeno. Sodelujoče bo izbrala organizacijska ekipa MENTa in jih obvestila najpozneje do 28. 1. 2019.

13:00 - Osrednji intervju: Claire O’Neill

Vodi: Gordon Masson (IQ Magazine, UK)
Govori: Claire O’Neill (A Greener Festival, UK)

 

Glasbeni festivali z razposajenimi množicami s seboj neizbežno prinesejo tudi negativne vplive na okolje. K sreči se številni organizatorji tega vedno bolj zavedajo in želijo te vplive v čim večji meri omiliti. Ena glavnih protagonistk na tem področju je Claire O’Neill, ki se je prek navdušenja nad rave kulturo začela resneje posvečati tej tematiki, kasneje pa (so)ustanovila neprofitno družbo A Greener Festival, ki med drugim podeljuje nagrado za najbolj okoljsko ozaveščen festival. Poleg tega že deseto leto zapored organizira konferenco Green Events & Innovations v Londonu, za adrenalinski dodatek pa vse našteto združuje še z akrobacijami na trapezu v skupini Arcadia Spectacular.

 

Podpira: INES – Innovation Network of European Showcases.

 

15:00 - Showcase mehurček in kako mu ubežati

Vodi: Andraž Kajzer (MENT Ljubljana, SI)
Govorijo: Thomas Heher (Waves Vienna, AT), Maša Pavoković (Mashupmash, SI), Michal Hajduk (Adam Mickiewicz Institute, PL), Mira Lu Kovacs (Schmieds Puls, 5K HD, AT)

 

Težko je biti novinec v industriji. Zdi se, da se z vsemi showcase festivali in podobnimi dogodki glasbene industrije, ki se pojavljajo na vseh koncih sveta, to spreminja. Agenti, menedžerji in promotorji se lahko srečujejo ter povezujejo na številnih novih krajih. Mlada kri ima priložnost učiti se in navezovati stike, izvajalci pa lahko pokažejo, iz kakšnega testa so. Evropski showcase krogi obratujejo s polno paro, še nikoli v zgodovini popularne glasbe pa ni toliko mladih bendov tako pogosto igralo v tujini. Zdi se, da recept “showcase vsak konec tedna” izčrpa nove in neizkušene bende, ki se niso še niti odločili, kaj želijo prihodnji teden. Zdi se, da je showcase platforma nova kuga. Je YouTube v resničnem svetu – tako veliko izvajalcev daje svojo glasbo na plan, a le malo jih je dejansko slišanih. Je showcase nova oaza? Iluzija? Ali izkrivlja dejansko sliko ali ustvarja novo? So showcasei rešitev ali orodje? In kaj sledi?

 

Podpira: INES – Innovation Network of European Showcases.

 

M HOTEL HJ

11:00 - Butični festivali

Vodi: Urszula Andruszko (Radio Wrocław Kultura, PL)
Govorijo: Stefan Reichmann (Haldern Pop, DE), Szabolcs Czeglédi (Bankito Festival, HU), Raphael Pleschounig (Acoustic Lake Festival, AT), Julio Gómez (Sinsal, ES)

 

Novodobna poplava glasbenih festivalov v kombinaciji s cenovno dostopnejšimi možnostmi potovanj širom Evrope nas postavlja pred vedno težjo odločitev – kam se podati in katere festivale obiskati? Posebna zgodba so t.i. butični festivali, ki se zavestno omejujejo glede kapacitete števila obiskovalcev, običajno potekajo na skrbno izbranih lokacijah in praviloma ponujajo bolj drzno kuriran glasbeni program – vse v želji, da bi obiskovalcem ponudili drugačno, edinstveno, pristnejšo ter bolj sladokusno izkušnjo glasbenega festivala. Prisluhnimo zgodbam štirih butičnih festivalov z različnih koncev Evrope in iz prve roke spoznajmo motive ter skrivnosti organiziranja tovrstnih dogodkov.

 

Podpira: INES – Innovation Network of European Showcases.

 

13:00 - Delavnica: Skrb za mentalno zdravje v glasbeni industriji - Izgorelost

Vodi: Lina Ugrinovska (Password, MK)

V navezavi na okroglo mizo odprtega tipa o mentalnem zdravju v glasbeni industriji organiziramo tudi tri delavnice zaprtega tipa za manjše (5-7) skupine zainteresiranih, ki se bodo v bolj sproščenem in intimnem ozračju lažje pogovarjali o tej pereči problematiki. Ta se posveča vprašanju izgorelosti – kako jo prepoznati, kakšna je razlika med stresom in izgorelostjo, kako se soočiti z njo, kako si pomagati tudi brez terapevta ter kako se vrniti v glasbeni posel.

 

Delavnica je zaprtega tipa. Število udeležencev je omejeno.

Obvezna je predhodna prijava (najkasneje do 25. 1. 2019) na: https://bit.ly/2FrtIKu.

14:00 - Ni Hao!* Turneja na Kitajskem?

Vodi: Tanya Makarova (RUSH, RU)
Govorita: Ross Miles (Scorched Asia, CN), Xiaodong Shen (Mentha & Partners, FR)

 

V preteklih letih smo se na konferenci veliko ukvarjali s prebojem vzhajajočih glasbenih skupin na zahodne trge. Če koncept 360º vzamemo dobesedno in se ozremo naokoli, se nam na drugi strani poloble ponujajo novi, drugačni in marsikomu neznani glasbeni trgi. In med njimi – Kitajska! Vedno bolj odprta dežela z 1,4 milijarde prebivalci in hitro razvijajočim se glasbenim trgom, kamor se vse pogosteje odpravljajo tudi zahodni glasbeni izvajalci. Razrešimo številne neznanke koncertnega trga Kitajske. Kako razvejana je klubska infrastruktura? Kaj pa glasbeni festivali, sploh bolj alternativnih glasbenih praks? Kakšne politično-birokratske ovire lahko glasbeniki pričakujejo? Tehnično-logistični izzivi turneje po Kitajski? Kakšni so honorarji? Promocija koncertov in turnej, družbeni mediji in “Veliki kitajski požarni zid”? Ni Hao.

 

*Zdravo!

15:15 Music Moves Europe

Music Moves Europe (MME) je krovni program pobud in dejavnosti Evropske komisije v podporo evropskemu glasbenemu sektorju. Z MME želi komisija nadgraditi in okrepiti čvrste temelje sektorja: ustvarjalnost, raznolikost in kompetitivnost. razprava se bo osredotočila na kaj lahko MME prispeva glasbeni sceni Srednje in Vzhodne Evrope ter kako lahko tamkajšnji glasbeni akterji bolje izkoristijo priložnosti, ki jih nudi.

 

Dogodek zaprtega tipa – samo z vabilom. 

M HOTEL AB

11:00 - Hitro mreženje: Čekni češko koncertno sceno

Sodelujoči klubi, festivali in koncertni organizatorji: Michal Pařízek (Scrape Sounds, Full Moon Magazine), Dušan Svíba (Earth Music, Colour Meeting Festival), David Nguyen (Rock For People Festival, Ameba Production), Barbora Šubrtová (Metronome Festival, United Islands of Prague), Nicole Strungova (Roxy Prague), Václav Klíma (Heartnoize Promotion), Anna Mašátová (Czech Music Crossroads, SoundCzech), Adam Kaňa (Mladí ladí jazz), Jan Bičák (Prague music festival), Jiří Pospíšil (Kabinet Múz), Márton Náray (SoundCzech, Nouvelle Prague), Dominika Kruchová (Fly High Booking)

 

Češka je geografsko umeščena v samo osrčje evropskega kontinenta, kar s pridom izkoriščajo tako glasbeniki na turnejah kot organizatorji festivalov in klubskih koncertov. Posledica je bogata in razgibana koncertna krajina. MENT ponuja odlično priložnost za navezavo stikov z izbranimi referenčnimi festivali, klubi in koncertnimi organizatorji. Češka? Čekni!

 

Za sodelovanje na hitrem mreženju je potrebna prijava (najpozneje do 25. 1. 2019) na:  https://bit.ly/2QnzfUp.
Število mest na mreženjih je omenjeno. Sodelujoče bo izbrala organizacijska ekipa MENT in jih obvestila najpozneje do 28. 1. 2019.

13:00 - RUNDA – predstavitev novonastalega regionalnega partnerja IMPALA

Govorita: Nikola Jovanović (Kontra, RUNDA, RS), Didier Gosset (IMPALA, BE)

 

Konec leta se je za šanki širom Balkana začelo opletati o RUNDI z velikimi črkami. Toda kaj za vraga sploh je RUNDA? Novoustanovljeno Regionalno združenje neodvisnih proizvajalcev fonogramov (glasbenih založb) iz območja bivše Jugoslavije in Albanije, ki bo z združenimi močmi (in s pomočjo združenja IMPALA) iskalo rešitve ter odgovore na številne izzive glasbenega založništva v regiji (npr. prihod Spotifya). Izvedeli bomo, komu je združenje namenjeno, zakaj je njegov obstoj ne le smiseln, temveč tudi potreben, in predvsem na kakšen način se bodo premikale gore na glasbenem področju hribovitega Balkana.

 

Podpira: RUNDA/IMPALA

14:30 - Zgodba založbe Hyperboloid v svetu novih ruskih beatov

Vodi: Nina Hudej (Pritličje, Warrego Valles, SI)
Govori: Sergey Saburov (Hyperboloid Records, RU)

 

Čeprav v Rusiji prebiva skoraj 290 milijonov ušes, zahodna glasbena sfera šele počasi odkriva njen razgiban glasbeni trg. Eno močnejših imen, ki v zadnjih letih odmeva v krogih poznavalcev, je nedvomno založba Hyperboloid, ki so jo leta 2004 ustanovili Sergey Saburov, Dmitry Garin (Acid Mafia) in Alexey Devyanin (Pixelord). Saburov – glasbeni menedžer, didžej, A&R in booking agent ter promotor, ki je nedavno nastopil tudi v dokumentarnem filmu “Future Shift” institucije Boiler Room – nam bo predstavil genezo njihove platforme za izdajanje basovskih elektronskih muzik, spregovoril o fenomenu (post)internetnih godb in ponudil insajderski vpogled v dogajanje na brbotajoči ruski elektronski sceni.

M HOTEL E

11:00 - Delavnica: Posyncana Evropa

Vodijo: Marcus Linde (Thag’s Agent, DE), Nis Bøgvad (Copenhagen Picture Music, DK), Viva Videnović (URGH!, Strup, SI), Žiga Drofenik (Universal Publishing Slovenia, SonicTribe, SI)

 

Glasba v reklamah in filmih – vsi se strinjamo, da brez enega ni drugega. Kljub temu je strokovni postopek povezovanja teh elementov zaznamovan z nesporazumi in zadržki. Na delavnici bodo sodelovali profesionalci iz glasbenega sveta in sveta oglaševanja ter filma. Naslovili bodo pomanjkljivosti, izpostavili vzajemno pomanjkanje razumevanja in vzpostavili skupne točke za izboljšanje sodelovanja, razširitev ustvarjalnega dometa ter povečanje poslovnih priložnosti.  

 

Delavnica je zaprtega tipa – za mlade profesionalce iz glasbenega posla.

 

Obvezna je predhodna prijava (najkasneje do 15. 1. 2019) na: https://bit.ly/2FkMGnd.
Jutranja in popoldanska delavnica.

 

M HOTEL F

11:00 - Delavnica: Skrb za mentalno zdravje v glasbeni industriji - Depresija in osamljenost

Vodi: Rod Jones (Idlewild, The Fruit Tree Foundation, UK)

V navezavi na okroglo mizo odprtega tipa o mentalnem zdravju v glasbeni industriji organiziramo tudi tri delavnice zaprtega tipa za manjše (5-7) skupine zainteresiranih, ki se bodo v bolj sproščenem in intimnem ozračju lažje pogovarjali o tej pereči problematiki. Ta se posveča pojavu depresije in osamljenosti, pravočasnemu prepoznavanju povzročiteljev ter kako se spoprijeti z njimi.

 

 

Delavnica je zaprtega tipa. Število udeležencev je omejeno.

Obvezna je predhodna prijava (najkasneje do 25. 1. 2019) na: https://bit.ly/2FrtIKu.

13:00 - Delavnica: Skrb za mentalno zdravje v glasbeni industriji - Krepitev trdoživosti

Vodi: Rod Jones (Idlewild, The Fruit Tree Foundation, UK)

 

V navezavi na okroglo mizo odprtega tipa o mentalnem zdravju v glasbeni industriji organiziramo tudi tri delavnice zaprtega tipa za manjše (5-7) skupine zainteresiranih, ki se bodo v bolj sproščenem in intimnem ozračju lažje pogovarjali o tej pereči problematiki. Ta se posveča tehnikam za krepitev trdoživosti posameznika, da se lažje ogradi in spoprime z depresijo ter stresom.

 

Delavnica je zaprtega tipa. Število udeležencev je omejeno.

Obvezna je predhodna prijava (najkasneje do 25.1.2019) na: https://bit.ly/2FrtIKu

 

14:30 - Delavnica: Spotify za glasbene založbe

Vodi: Jeff Stempeck (Spotify, US)

 

Spotify nam bo predstavil svoje razvojne smernice – od novih formatov in seznamov skladb do orodij, ki jih glasbeni izvajalci in njihove ekipe uporabljajo za razumevanje navad poslušalcev ter interakcijo s svojimi feni. Založniki, veliki ali mali, pridite in spoznajte strategije za rast svoje baze poslušalcev. Spotify bo z vami delil namige, kako uporabljati orodja za založbe, vključno s Spotify for Artists in Spotify Analytics.

 

Delavnica je zaprtega tipa – izključno za glasbene založbe.

Obvezna je predhodna prijava (najkasneje do 25. 1. 2019) na: https://bit.ly/2Flb0nS.

 

Zaprto za medije in novinarje.

 

Podpira: RUNDA/IMPALA.

15:30 - Delavnica: Spotify za glasbenike in menedžerje

Vodi: Jeff Stempeck (Spotify, US)

 

Spotify nam bo predstavil svoje razvojne smernice – od novih formatov in seznamov skladb do orodij, ki jih glasbeni izvajalci in njihove ekipe uporabljajo za razumevanje navad poslušalcev ter interakcijo s svojimi feni. Bendi, menedžerji in skladatelji, pridite in spoznajte strategije za rast svoje baze poslušalcev. Spotify bo z vami delil namige, kako uporabljati orodja za založbe, vključno s Spotify for Artists in Spotify
Analytics.

 

Delavnica je zaprtega tipa.
Obvezna je predhodna prijava na: http://bit.ly/2CVzouF.

 

Zaprto za medije in novinarje.

 

Podpira: RUNDA/IMPALA.

All the panels and presentations are in English.