konferenca 2016

Ex-YU izkušnja


Sreda, 3 Feb, 18:00 @ Komuna (Kino Šiška)

VODI: Hannes Tschürtz (Ink Music, AT)

GOVORCI: Login Kočiški (Password, MK), Mirna Zarić (Charmenko, TR), Nikola Sekulović (glasbenik, SI), Sanjin Đukić (LAA, HR)

 

Na uvodni okrogli mizi bodo govorci iz štirih različnih držav bivše Jugoslavije in različnih strok (menedžer, glasbenik, agent, piarovec, festival, založba) predstavili višave in globine ex-YU glasbenega trga, njegove posebnosti, razlike, nenapisana pravila, najboljše prakse in priložnosti ter razkrili nekaj mitov in skrivnosti tega nemirnega območja. Odlična priložnost, da iz prve roke izveste vse, kar ste kadarkoli želeli vedeti o regionalni glasbeni sceni!

Hitro mreženje: Kafana Skopje Ljubljana


Četrtek, 4 Feb, 10:00 @ Komuna (Kino Šiška)

 

Kafana je živahen, domač prostor, kjer se Balkanci srečujejo, družijo, pijejo in razglabljajo o poslu, politiki in življenju. Privoščite si kavo ali celo jutranjo rakijo in se tako podkrepljeni mrežite ter spoznavajte vplivne posameznike z glasbenih trgov in scen držav nekdanje Jugoslavije. Odlična priložnost za navezovanje stikov z delegati vseh segmentov glasbene industrije (menedžmenta, založb, booking agencij, festivalov, novinarjev …) in iskanje novih poslovnih priložnosti!


POTRJENI ZA KAVO:

Login Kočiški (Password, MK), Ivana Jelača (INmusic Festival, HR), Mate Škugor (Žedno Uho, HR), Vedran Meniga (Pozitivan Ritam, HR), Predrag Ivanović (Odličan Hrčak, Gun Club, Zaokret, RS), Oliver Belopeta (Skopje Jazz Festival, MK), Bogdan Benigar (Cankarjev dom, SI), Andrej Sevšek (Gala Hala, Punk Rock Holiday, SI), Sandi Maver (Rock Vibe, SI), Edo Plovanič (Muzika.hr, HR), Krešimir Blažević (Muzika.hr, HR), Jernej Sobočan (Val 202, musician, SI), Vladica Mladenovski (MKC Skopje, MK), Branimir Jovančević  (Drugstore, RS), Nikola Jovanović (Lampshade Media, RS), Bojana Ljubišić (KC Grad, Kišobran, RS), Samir Čulić (BH Radio 1, BA), Edin Zubčević (Gramofon, BA), Miran Rusjan (Moonlee Records, SI), Matjaž Manček (Kino Šiška, SI), Andraž Kajzer (MENT Ljubljana, SI)

 

Za udeležbo je potrebna predhodna rezervacija – pišite na: conference@archive.ment.si 

Število udeležencev je omejeno. Registracija poteka po vrstnem redu prijav.

Poslušalnica


Četrtek, 4 Feb, 12:15 @ Komuna (Kino Šiška)

 

VODI: Jernej Sobočan (Val 202 / glasbenik, SI)

GOVORCI: Si Hawkins (novinar, UK), Mariusz Herma (beehype, PL), Barbora Šubrtová (United Islands of Prague, CZ), Leo Vidmar (Potlista, HR)

 

Skupina mednarodnih glasbenih strokovnjakov bo imela zmenek na slepo s skladbami izbranih nastopajočih na MENT-u, ti pa bodo takoj in neposredno izpostavljeni njihovemu direktnemu in iskrenemu mnenju. Stavimo, da nimate pogosto priložnosti slišati iskrene analize posamezne skladbe s strani mednarodno priznanih glasbenih strokovnjakov, zato Poslušalnice ne gre zgrešiti!

Festivali in novi talenti


Četrtek, 4 Feb, 11:00 @ Katedrala (Kino Šiška)

 

VODI: Tatjana Domany (Austrian Music Export, AT)

GOVORCI: Michal Kaščák (Pohoda Festival, SK), Slobodan Milunović (MetalDays, SI), Dan Panaitescu (Sziget, HU), François Audigier (Europavox, FR)

 

Festivalska industrija je v zadnjih letih v vzponu in ni presenetljivo, da novi bendi nastope na festivalih pogosto dojemajo kot glavno priložnost in najpomembnejšo stopničko k uspehu. A preverimo, kako je v resnici. Kako festivali odkrivajo in izbirajo mlade & vzhajajoče bende? Kako z njimi ravnajo? Kje se nahajajo v seznamu nastopajočih? Je v okviru promocije festival sploh kaj prostora tudi za promocijo mladih bendov? So festivali res tisti tako želeni korak naprej v bendovi karieri?

Odmev leta 2015, zvok leta 2016


Četrtek, 4 Feb, 13:30 @ Katedrala (Kino Šiška)


VODI: Richard Foster (The Quietus, WORM, Smikkelbaard, NL)

GOVORCI: Nick Hobbs (Charmenko, TR), Helen Sildna (Tallinn Music Week, EE), Scott Cohen (The Orchard, UK)

 

Leto 2015 je mimo. Čas je za glasbeni pregled in analizo najbolj pomembnih dogodkov, zanimivih trenutkov in ključnih sprememb v glasbenem svetu, ki so zaznamovale preteklo leto. Kakšne so izkušnje koncertne in festivalske industrije? Kako je založništvo preživelo še eno leto in ali je vinil še v vzponu? Kaj prinašajo novi mediji/ tehnologije/ poslovni modeli? In nenazadnje, kaj glasbeni strokovnjaki pričakujejo v letu 2016?

Talk: Helen Sildna / Tallinn Music Week  – Orodje sprememb


Četrtek, 4 Feb, 16:00 @ Katedrala (Kino Šiška)

 

Tallinn Music Week je bil ustanovljen leta 2009 z zelo jasnim ciljem – narediti glasbeno industrijo v Estoniji delujočo. Festival je vztrajno rasel v moči in obsegu ter postal odskočna deska tako za lokalne kot regionalne izvajalce vseh žanrov, saj jim je ponudil boljše priložnosti v krogih mednarodne glasbene industrije. Danes je pomemben mednarodni dogodek z okoli 25.000 obiskovalci in mednarodnimi udeleženci iz več kot 50 držav. Glasba, od klasične do punka, je še vedno v jedru njegovega programa, poleg tega pa vključuje širok nabor kreativnih in izobraževalnih programov za radovedne ume: dizajn, umetnost, kulinariko, tehnologijo, znanost, urbane prostore, pogovore in debate. V sedmih letih obstoja je TMW igral pomembno vlogo pri vzpostavitvi agencije za mednarodno promocijo glasbe Music Estonia in pri lobiranju za politike kreativnih industrij ter turistične strategije na vladnem nivoju, pa tudi v bran nekaterih temeljnih družbenih vrednot – odprtosti, enakih možnosti in spoštovanja vseh kultur ter oblik svobodnega izražanja. Leta 2015 je bila ustanoviteljica festivala Helena Sildna imenovana za estonsko Državljanko leta zaradi podpore civilni iniciativi za tolerantnejšo družbo. TMW je postal orodje sprememb, orodje za boljšo družbo in navdih, kako lahko kreativnost poganja celotno državo. Prisluhnimo Helenini viziji in zgodbi na MENTu!

“Music Export Office” v akciji

 

Četrtek, 4 Feb, 12:30 @ M Hotel

 

VODI: Virgo Sillamaa (Music Estonia, EE)

GOVORCI: Michał Hajduk (AMI, PL), Riku Salomaa (Music Finland, FI), Hannes Tschürtz (Ink Music, AT)  

 

Ste se kdaj že vprašali, kaj pomeni “Music Export Office” in kaj res naredi za glasbenike? Govorili bomo o osnovni ideji MEO, njihovih vlogah & nalogah, kako delujejo, njihovih prednostih, najboljših praksah, rezultatih & dolgoročnih učinkih, različnih izkušnjah, organizacijskih oblikah in kako zagotovijo reprezentativen izbor glasbenikov ter maksimirajo njihove koristi.

Novo življenje neodvisnih založb


Četrtek, 4 Feb, 15:00 @ M Hotel

 

VODI: Chris Eckman (Glitterbeat Records, SI/US)

GOVORCI: Tony Duckworth ([PIAS] Poland and Eastern Europe, PL), Andy Bibey (One Little Indian Records, UK), Dace Volfa (I Love You Records, LV), Miran Rusjan (Moonlee Records, SI)

 

V dobi, ko lahko glasbeniki sami izdajo in promovirajo svojo glasbo, so mnogi pričakovali, da bo digitalni svet izpodrinil založbe. A kljub vsem digitalnim možnostim in včasih vprašljivemu slovesu založb (upravičenem ali ne), si bendi očitno še vedno želijo pod okrilje glasbenih založb, te pa imajo še vedno nekaj dodatnega za ponuditi. Očitno tudi v digitalni dobi obstajata potreba in prostor za neodvisne glasbene založbe. Poglejmo, kako se te spopadajo s trenutno situacijo in preživijo v teh burnih časih.

Kako se znajti v digitalnem


Četrtek, 4 Feb, 17:00 @ M Hotel

 

VODI: Scott Cohen (The Orchard, UK)

GOVORCI: Simon Wheeler (Beggars Group, UK), András Bozán Bodrogi (Google Ground Budapest, HU), Dartsya Tarkovska (Soundbuzz, UA)

 

Zdi se, da je digitalna doba s sabo prinesla neskončne nove možnosti v glasbeni industriji – streaming, digitalno distribucijo, družbene medije, Youtube, razne digitalne platforme – fantastična, uporabniku prijazna promocijska orodja s hitrimi rezultati. A zaradi pomanjkanja razumevanja, kaj se dogaja v širšem smislu, se lahko hitro izgubite in zgrešite glavne prednosti. Kakšna je vloga promocije v digitalnem svetu, vrednost podatkov in pomembnost analitik, razumevanje premika od lastništva do dostopa do glasbe in nedavne spremembe v strukturi prihodkov? Vse to je potrebno upoštevati, preden se lotimo razpravljanja o možnostih, pogostih napakah in nesporazumih, najboljših praksah, trikih ter skrivnostih določene platforme.    

Družbeni mediji in glasba


Četrtek, 4 Feb, 14:00 @ M Hotel 2

 

VODI: Andrew Apanov (Dotted Music, US)

 

Verjetno se boste strinjali: na voljo je vse preveč družbenih medijev za glasbenike, časa za upravljanje z nekaterimi od njih, kaj šele vsemi, pa je daleč premalo. Na katera družbena omrežja se velja osredotočiti v letu 2016? S katerimi orodji se jih lotiti, da boste z njihovim upravljanjem izgubili čim manj časa? Kako kombinirati različne družbene medije in kakšna naj bo njihova medsebojna interakcija? Kaj je preveč in kaj ni dovolj? Andrew Apanov bo šel skozi ključne družbene medije, ki jih glasbenik te dni potrebuje – od Facebooka in Twitterja do SoundClouda in Patreona – ter pojasnil, kako točno vsakega od njih uporablja glasbeni svet. Po koncu predstavitve boste točno vedeli, kam vložiti svoj čas in energijo.

Prihodnost glasbenih medijev


Petek, 5 Feb, 11:00 @ Komuna (Kino Šiška)

 

VODI: Izak Košir (novinar, SI)

GOVORCI: Jan Clausen (Factory 92, DE), Daniel Koch (Intro Magazine, DE), Michael Luger (They Shoot Music, AT), Lenart J. Kučić (Delo, SI)

 

Digitalizacija je glasbene medije obrnila na glavo – in jih že kar nekaj časa še naprej prevrača (se še kdo spomni Myspacea?) Preprašajmo prihodnost glasbenih medijev in poglejmo, v katero smer grejo radio, spletne/tiskane revije, blogi, glasbeni novinarji, live sešni, nove medijske oblike in platforme. H katerim medijem se bodo nove generacije obračale v prihodnje?

Osrednji intervju: Martin Elbourne (Glastonbury Festival)


Petek, 5 Feb, 12:45 @ Katedrala (Kino Šiška)

 

MODERATOR: Dijana Lakuš (MusicGlue, UK/HR)
GOST: Martin Elbourne (Glastonbury Festival, UK)


Dijana Lakuš bo preizprašala Martina Elbourna, čigar kariera šteje impresivnih 35 let v glasbeni industriji (predvsem koncertni). Prisluhnimo njegovim izkušnjam iz časov, ko je zastopal zasedbi The Smiths in New Order ter s Petrom Gabrielom soustanovil festival WOMAD, pa vse do njegovega sodelovanja s festivalom Glastonbury in soustanovitve festivala The Great Escape v Brightonu ter vsega vmes. Pripravite se na pikantne zgodbe iz zaodrja!

Predstavitev: Bastl Instruments


Petek, 5 Feb, 15:00 @ Katedrala (Kino Šiška)

Bastl Instruments je dinamično in skupnostno orientirano podjetje, ki se osredotoča na produkcijo ročno izdelanih elektronskih glasbenih inštrumentov. Njihovi izdelki vznikajo predvsem iz potreb, ki jih imajo kot glasbeniki ter vključujejo vse od namiznih instrumentov in pripomočkov do modulov za eurorack modularne sisteme. Skupnost Bastl Instruments sestavljajo glasbeniki, hekerji, umetniki, izumitelji, oblikovalci, didžeji in inženirji, ki gojijo strast do oblikovanj inovativnih zvočnih okolij in družbenih situacij. Njihovi instrumenti zvenijo edinstveno, so DIY in prilagodljivi ter tako gonilci družbenih interakcij na spletu in v živo. Delujejo v Brnu na Češkem. V okviru MENT-a (v sodelovanju z Ljudmilo) se bo odvila tudi dvodnevna delavnica, ki se bo zaključila z nastopom v petek zvečer.

Osrednji intervju: Jeff Owens (Ghostly International)


Petek, 5 Feb, 16:00 @ Katedrala (Kino Šiška)


MODERATOR: Relja Bobić (Dis-Patch, RS)
GOST: Jeff Owens (Ghostly International, US)

 

Neodvisne glasbene založbe, ki so preživele v hitro spreminjajoči se krajini glasbene industrije v zadnjih 15 letih, so mnogo več kot le izdajateljice glasbe. Postale so globalno prepoznavne platforme za predstavitev najboljše glasbe, vizualne umetnosti in kreativne inovacije novim občinstvom ter za sledenje digitalnemu poslovanju. Ghostly International je točno to – kulturni kustos na več platformah, tesno povezan estetični univerzum, ki izpolnjuje vloge umetniške galerije, dizajnerske hiše, oblikovalca oblačil, tehnološkega inovatorja, izdajatelja glasbe in – da, glasbene založbe. Jeff Owens je tam zaposlen že okoli 11 let, trenutno kot direktor založb Ghostly International in Spectral Sound. V pogovoru z Reljo Bobićem bo razkril nekaj svojih kreativnih in poslovnih strategij ter razpravljal o vedno spreminjajočem se stanju neodvisne glasbene industrije. Dobra, kvalitetna glasba je le temelj za grajenje izvrstne založbe. Jeff bo razkril še vse ostale sestavine.

Belorusija iz prve roke


 Petek, 5 Feb, 11:30 @ M Hotel


VODI: John Robb (Louder Than War, UK)

GOVORCI: Dmitri Bezkorovainyi (Experty.by, BY), Natallia Kunitskaya (Mustelide – artist, BY)

 

Belorusija je država s skoraj 10 milijoni prebivalcev, cvetočo glasbeno sceno in rastočo prisotnostjo na evropskih showcase festivalih. Leži poleg Latvije, Litve, Poljske, Rusije in Ukrajine, zaradi česar je trg, ki ga ne smete zgrešiti, če se odpravljate na turnejo po baltiških državah ali Rusiji. V čast prvih nastopov beloruskih izvajalcev na MENT-u ste vabljeni, da izveste več o Belorusiji in njeni glasbeni sceni. Spoznajte Dmitrija Bezkorovajnija (novinar Expert.by in vodja promocije) in Natallijo Kunitskajo (Mustelide)!

Agenti – Umetnost izbiranja bendov


Petek, 5 Feb, 14:00 @ M Hotel

 

GOVORCI: Jake Beaumont-Nesbitt (IMMF, UK)

SPEAKERS: Bob Van Heur (Belmont Bookings, Le Guess Who? Festival, NL), Steven Thomassen (Toutpartout, BE), Anita Richelli (Paper And Iron Booking, DE), Mirna Zarić (Charmenko, TR)

 

Mladi glasbeniki pogosto sanjajo o nastopih na popularnih festivalih in legendarnih prizoriščih, dober booking agent pa naj bi bil tisti, ki jim te sanje uresniči. A v resničnosti si agenti običajno prizadevajo sodelovati z že uveljavljenimi in priljubljenimi izvajalci. Zato je zanimivo slišati, kako agenti najdejo in izberejo glasbenike, s katerimi delajo – koliko prostora je za vzhajajoče bende, še posebej tiste z manjših, manj uveljavljenih in težavnejših trgov? Kakšna so pričakovanja, načrti in strategije agentov za mlade glasbenike? So booking agenti prevzeli vlogo isklacev talentov za založbe? Poglobimo se v miselnost agentov in poskušajmo razumeti njihov vidik!

Ekspresno iz ex-Yu


Petek, 5 Feb, 15:00 @ M Hotel 2

 

VODI: Maja Valjak (Menart, HR)

GOVORCI: Bogdan Benigar (Cankarjev dom, SI), Login Kočiški (Password, MK), Dijana Lakuš (MusicGlue, UK/HR)

 

Ni skrivnost, da ni veliko bendov, festivalov, menedžerjev in založb iz držav nekdanje Jugoslavije, ki jim je uspel preboj na mednarodnem nivoju. Poglejmo glavne razloge za takšno stanje, poglavitne pomanjkljivosti in kaj je potrebno spremeniti, ter preglejmo in analizirajmo nekatere od uspešnih primerov in poskušajmo oblikovati dolgoročne strategije za pogostejše zgodbe mednarodnega uspeha.

Predstavitev: Stereosun  


Petek, 5 Feb, 17:00 @ Kino Šiška – hall – UP

 

Stereosun je orodje za vrtenje glasbe in t.i. “live performance” za producente, ki ga razvija majhna ekipa slovenskih glasbenih in UX entuziastov. Namesto z drsniki in gumbi zvoke nadzoruješ tako, da jih premikaš po prostoru. Stereosun težko umestimo v razred klasičnih kontrolerjev prav zaradi vmesnika, ki je na specifičen način prilagojen zaslonom na dotik. Trenutno je Stereosun na voljo za iPad in vsebuje vse standardne kontrole zvoka ter cel kup dodatnih funkcij, ki so privzeto vključene v aplikacijo. Preverite jo v živo na MENT-u!