Konferenca 2017

Preplet grafičnega oblikovanja in glasbe
sreda, 1. 2., 17:30 @ Komuna

 

Moderator: Darko Kujundžić (Vizualab, HR)
Govorniki: Karlo Medjugorac (Sito, SI), Zoran Pungerčar (Look Back And Laugh, SI), Idon Mine (AT)

 

V sozvočju z razstavno-plakatno akcijo appointMENT bomo preverili, v kolikšni meri in na kakšen način se prepletata grafično oblikovanje in glasbena ustvarjalnost. Zanima nas, kako naročnik (glasbenik) in oblikovalec sooblikujeta vizijo vizualne podobe glasbenega dogodka (festivala, koncerta, plošče), kako se spreminja vizualno komuniciranje glasbenih ustvarjalcev (digitalne vsebine, družbeni mediji) ter kakšni so izzivi oblikovalcev v glasbeni sferi v prihajajočih letih. In nenazadnje – v kolikšni meri si lahko grafično oblikovanje in glasbena ustvarjalnost medsebojno pomagata.

Hitro mreženje: Spoznajte vzhodnoevropske festivale (KAPACITETE ZAPOLNJENE)

četrtek, 2. 2., 10:00 @ Komuna

 

Sodelujoči festivali: INmusic Festival (HR), Taksirat Festival (MK), Budapest Showcase Hub – BuSH (HU), Rock for People (CZ), OFF Festival (PL), Moscow Music Week (RU), Sziget Festival (HU), Pohoda Festival (SK), Spring Break (PL), Exit Festival (RS)

 

MENT vam nudi izvrstno priložnost za navezovanje stikov in predstavitev svojega dela nekaterim najbolj cenjenim festivalom v Vzhodni Evropi – od Zagreba do Moskve, od Poznana do Skopja. Skočite na vlak in ustvarite nove poslovne priložnosti.
Kapacitete so zapolnjene. 

Kako biti rock zvezda na družbenih omrežjih

četrtek, 2. 2., 10:30 @ M Hotel 1

 

Govornica: Martina Anđelković (Snajka de Madre, RS)

 

Na družbenih medijih domujejo številni bendi in izvajalci, ki nas neprestano obstreljujejo z videi, komadi, slikami, objavami, povezavami itd. Po pravici povedano, redko vidimo konsistentno in dobro premišljeno uporabo družbenih medijev, še posebej pri obetavnih glasbenikih. Naučimo se načrtovati spletno komunikacijo za optimizacijo izvajalčeve prisotnosti na družbenih medijih.

Osrednji intervju: Kevin Cole – Zgodba radia KEXP

četrtek, 2. 2., 11:30 @ Komuna

 

Moderator: Sigtryggur Baldursson (Iceland Music Export, IS)

Govornik: Kevin Cole (KEXP, US)

 

‘Where the music matters’ je slogan radia KEXP iz Seattla. Majcena 10-vatna postaja je nastala davnega leta 1972, tekom let pa se je razvila v inovativno, vplivno kulturno silo v seattleski družbi in širše. Kevin Cole je glavni programski direktor radia KEXP, voditelj oddaje Afternoon Show, kjer predstavlja nove glasbene upe, ter gostitelj številnih KEXP studijskih koncertov, ki so še posebej razširili priljubljenost radia po svetu. Poslušajmo zgodbo neodvisnega radia, ki je uspel ohraniti kvaliteten eter, hkrati pa se modernizirati in razširiti svoje delovanje ter globalni vpliv.

Prezentacija: #JoyCutNeverStops

četrtek, 2. 2., 12:45 @ M Hotel 1

 

Moderator: Franz Hergovich (Austrian Music Export, AT)

Govornika: Pasquale Pezzillo (JoyCut, IT), Katia Giampaolo (JoyCut, Estragon, IT)

 

Redni obiskovalci showcase festivalov so verjetno že naleteli na italijansko zasedbo JoyCut ali njeno energično menedžerko Katio –  v zadnjih nekaj letih so nastopali povsod, od SXSW do Kanade, po celi Evropi, celo daleč stran na Japonskem in Kitajskem. JoyCut je bil uvrščen med top pet bendov platforme ETEP (European Talent Exchange Programme) leta 2015. Iz prve roke spoznajmo njihove strategije, izkušnje, koristi, priložnosti, razočaranja, financiranje in vse vmes. In seveda – se je splačalo? In kaj sledi, da se bo zgodba #JoyCutNeverStops uspešno nadaljevala?

Poslušalnica

četrtek, 2. 2., 13:00 @ Komuna

 

Moderatorka: Zala Vidali (MENT Ljubljana, SI)

Govornika: Michal Parizek (Full Moon Magazine, Scrape Sound, CZ), Kevin Cole (KEXP, US), Vic Galloway (Clash Magazine, BBC Radio Scotland, UK), Natasha Padabed (More Zvukov Agency, NL)

 

Skupina mednarodnih glasbenih strokovnjakov bo imela zmenek na slepo s skladbami izbranih nastopajočih na MENTu, ti pa bodo takoj in neposredno izpostavljeni njihovemu direktnemu ter iskrenemu mnenju. Stavimo, da nimate pogosto priložnosti slišati iskrene analize posamezne skladbe s strani mednarodno priznanih glasbenih strokovnjakov, zato Poslušalnice ne gre zgrešiti!

Madžarski sprejem – HOTS

Četrtek, 2. 2., 14:00 @ Kino Šiška (pod stopnicami)

 

Ste že slišali za HOTS? No, če niste, naj vam na hitro predstavimo madžarsko delegacijo! Hungarian Oncoming Tunes vam prinaša najvplivnejše madžarske bende in glasbene profesionalce iz vseh žanrov in glasbenih scen. Naše talente smo že predstavili na dogodku Eurosonic Noorderslag 2017, na MENT Ljubljana stopamo na višjo stopničko, nestrpno pa že pričakujemo tudi Tallinn Music Week. Naši delegati zastopajo od najbolj vročih podtalnih festivalov, navdušujočih indie bendov in glasbenih blogerjev ter novinarjev do strokovnjakov festivala Sziget.

 

V zadnjih nekaj letih je madžarska koncertna scena dohitela standarde zahodnoevropskih držav, kar se kaže v boljših skladbah, novih strategijah menedžmenta in povečani ustvarjalnosti, s čimer naša glasbena skupnost postaja znatno močnejša in edinstvena. Novembra smo priredili celo prvi madžarski showcase dogodek, Budapest Showcase Hub – jasen dokaz, da se gibljemo naprej.

 

Naši trije izvajalci vam bodo nudili vpogled v raznolikost naše koncertne scene. Zasedba Gustave Tiger je trenutno eno največjih imen našega glasbenega podtalja, njen t. i. katedralni punk in surov glasbeni ter vokalni nastop pa izkušnja, ki jo morate doživeti. Apey – vitek možakar globokega glasu – predstavlja našo kantavtorsko skupnost in to z odliko. Njegov novi album “Foxes” je izšel lani, ponaša pa se s konsistentno kvalitetnimi skladbami z razburljivimi glasbenimi in besedilnimi zasuki. Uffalo Steez pa je footwork dvojec z odtenki jukea, ki v regiji velja za pionirja omenjenih žanrov, njegova člana pa prihajata s področij likovnih umetnosti in jazza.

Osrednja predstavitev: Fenomen islandskega glasbenega izvoza

četrtek, 2. 2., 15:00 @ M Hotel 1

 

Govornik: Sigtryggur Baldursson (Iceland Music Export, IS)

 

Težko je pomisliti na Islandijo, ne da bi pomislili tudi na glasbene presežke. Od Björk in The Sugarcubes, Sigur Rós, múm ter Of Monsters and Men do številnih drugih klasičnih, jazz, folk in pop izvajalcev – ta odmaknjena severnoatlantska državica opozarja nase z neverjetnim številom glasbenikov glede na majhnost njenega prebivalstva (330.000 prebivalcev). Izvoz islandske glasbe v zadnjem času strmo raste. Sigtryggur Baldursson, ustanovni član The Sugarcubes in izvršni direktor pisarne Iceland Music Export, bo pojasnil islandski glasbeni fenomen.

Abeceda ‘Synca’

četrtek, 2. 2., 15:15 @ M Hotel 2

 

Govornik: Simon Pursehouse (Sentric Music, UK)

 

Zdi se, da vsi govorijo o t. i. ‘syncu’ (plasiranje skladb v filme, serije, reklame, videoigre) in da si vsi želijo kos te pogače, a počasi – ali smo sploh prepričani, da poznamo osnove? Simon Pursehouse, vodja ‘synca’ pri enem od vodilnih neodvisnih glasbenih založnikov Sentric Music, nas bo vpeljal v svet synca. Njegovih devet osnovnih, a potrebnih korakov – od metapodatkov skladbe do instrumentala, od registracije avtorskih pravic do elektronskega komuniciranja in vse vmes – vam bo pomagalo bolje razumeti svet ‘synca’ ter se izogniti napakam, ki jih trenutno delajo številni izvajalci in njihovi menedžerji.

Umeščanje glasbe v vizualne medije

četrtek, 2. 2., 16:00 @ M Hotel 2

 

Moderator: Daryl Bamonte (BAM, Schubert Music Publishing, UK)

Govorniki: Marcus Linde (Thag’s Agent, DE), Gergely Salamon (Eastaste, HU), Simon Pursehouse (Sentric Music, UK)

 

V zadnjih letih je uvrščanje glasbe v TV serije, filme, videoigre in oglaševanje postalo eden najbolj mamljivih virov prihodkov za izvajalce, založnike in lastnike glasbenih pravic. Na prvi pogled je t. i. ‘sync’ v teoriji jasen in preprost, a kako dejansko deluje v praksi? Kako potekajo odnosi in komunikacija med naročnikom, glasbenim opremljevalcem (‘music supervisor’), izdajatelji ali založbami in glasbeniki? S pomočjo katerih skrivnosti, nasvetov in trikov boste pritegnili pozornost glasbenih opremljevalcev? Kako se določi cena glasbe za ‘sync’? Kaj so posebnosti synca v filmih, TV serijah in oglasih? In kaj so najpogostejše napake ter neuspehi v svetu ‘synca’?

Dobrodošli na Poljskem

četrtek, 2. 2., 16:45 @ M Hotel 1

 

Moderator: Renato Horvath (Eastaste, BuSH, HU)

Govorniki: Tomasz Waśko (Go Ahead, Spring Break, PL), Tony Duckworth ([PIAS] Poland and Eastern Europe, PL), Jacek Skolimowski (Newsweek Poland, Polnisches Institut Berlin, PL), Ania Kasperek (Chimes Agency, PL)

 

Poljska predstavlja eno največjih glasbenih tržišč v Vzhodni Evropi, ki se je v zadnjem desetletju razvijalo izjemno hitro. V kombinaciji s svojo središčno zemljepisno lego bi morala ta država zbuditi zanimanje vseh bendov in založb z mednarodnimi ambicijami. Izvejte vse, kar ste si kadarkoli želeli vedeti o poljskem glasbenem trgu, njegovih posebnostih, nenapisanih pravilih in različnih priložnostih.

Sprejem Don’t Panic! We’re from Poland

Četrtek, 2. 2., 18:00 @ Kino Šiška (Kamera)

 

Don’t Panic! We’re from Poland (DPWFP) je znamka, ki jo je Institut Adama Mickiewicza kot del paradne znamke Culture.pl ustanovil leta 2008. Njen glavni cilj je promocija poljske glasbe na tujem, osredotoča pa se na glasbene žanre, kot so pop, alternativa, jazz, elektronika, klubska glasba, metal, eksperimentalne godbe in folk.

 

Culture.pl nudi vsakodnevne informacije o najbolj razburljivih poljskih kulturnih dogodkih po celem svetu. Kot največji in najbolj celovit vir znanja o poljski kulturi predstavlja visokokakovostne pobude in dogodke na Poljskem ter na tujem, pa tudi profile izvajalcev, recenzije in informacije o kulturnih ustanovah.

 

Na MENTu 2017 bodo gostovali trije poljski izvajalci. Pretanjeno, počasno, globoko glasbo dvojca Coals boste lahko ujeli tik po sprejemu v Kinu Šiška, za petek pa sta napovedana dva izvajalca s poljske elektronske scene. Najprej vam bo svež dvojec producenta Teielteja in bobnarja Sobure predstavil svojo vizijo basovske in post hip-hop glasbe, nato pa vam bo Teielte postregel še s samostojnim setom.

Svobodna glasba: umetnikovo zdravilo ali strup?

četrtek, 2. 2., 20:30 @ Pritličje

 

Moderator: Luka Prinčič (Kamizdat, SI)

Govorniki: Anders Carlsson (Goto80, SE), Urša Chitrakar (odvetnica, SI), Alenka Pirman (Ljudmila, SI)

 

20 let po rojstvu formata MP3 in motnjah, ki jih je povzročil v tesnem sodelovanju z vznikom informacijskih mrež, ter deset let po nastanku slovenskega prevoda licenc Creative Commons (za ustvarjalno gmajno!) – orodja, ki naj bi začasno omililo neustreznost sistema avtorske pravice v vse-povezani sodobnosti –, se ponovno sprašujemo, kakšen pomen imajo te spremembe za ustvarjalke in ustvarjalce glasbe ter glasbeno industrijo, ki je od njih odvisna. Z gosti bomo predstavili nekaj različnih načinov spletnega objavljanja glasbe, z njimi povezane koristi in težave, ter predebatirali pomen ustvarjalne gmajne.

Prezentacija: Festival Pohoda – ekonomija glasbenega festivala

petek, 3. 2., 12:10 @ M Hotel 1

 

Govornica: Monika Satková (Pohoda Festival, SK)

 

Ste se kdaj spraševali o ekonomskem vidiku poletnih glasbenih festivalov? So glavni vir prihodka vstopnice, ali največji kos pogače prinesejo trženje in pokrovitelji? Morda stojnice s hrano in pijačo? Kaj pa stroški festivala – kaj požre največji del proračuna? Glavni nastopajoči ali armada srednjih/manjših bendov? Pa infrastruktura, stroški osebja, združenja za avtorske pravice, itd.? Podrobneje si bomo ogledali slovaški festival Pohoda in tako izkoristili priložnost za vpogled v finančno strukturo večjega festivala.

Optimizacija festivalskega programa

petek, 3. 2., 12:30 @ M Hotel 1

 

Moderator: Derek Robertson (Drowned In Sound, UK)

Govorniki: Jean Luis Brossard (Les Trans Musicales, FR), Malcolm Haynes (Glastonbury Festival, UK), Mate Škugor (SuperUho Festival, HR), Attilio Perissinotti (Home Festival, BPM Concerti, IT)

 

Po vpogledu v ekonomijo festivala se poglobimo v festivalski svet in pogovorimo o skrivnostih ter strategijah sestavljanja idealnega festivalskega programa. Ali obstaja čarobna formula? Kako se festivali spopadajo s pomanjkanjem ‘headlinerjev’ in posledično konkurenco med festivali? Kako pomembni so srednji in novi bendi za festivalski program? Ali festivalsko občinstvo ‘kupi’ celotno izkušnjo ali le konkretne zasedbe? Prisluhnimo, kaj nam bodo razkrili predstavniki štirih znamenitih festivalov različnih velikosti, profilov in ozemelj.

Obeti koncertne industrije na območju ex-Yu: 2020

petek, 3. 2., 13:30 @ Komuna

 

Moderator: Nick Hobbs (Charmenko, TR)

Govorniki: Vedran Meniga (Pozitivan ritam, HR), Ivan Milivojev (Exit Festival, RS), Mario Grdošić (Los Angeles Agency, HR), Slobodan Milunović (MetalDays, SI)

 

V zadnjih letih so festivali v državah nekdanje Jugoslavije postali še posebej živahen del koncertne scene – festival INmusic, britanski festivali na hrvaškem Jadranu, nišni festivali v Sloveniji, širjenje Exita v sosednje države in številni manjši festivalie po celotni regiji. Kje so meje rastočega števila festivalov na ozemlju nekdanje Jugoslavije? Kateri bodo preživeli in kateri ne? Kakšne novosti so možne? Kako so se v zadnjem času spremenili festivalski modeli? Kako festivali vplivajo na koncertno dogajanje v preostanku leta? Prisluhnimo napovedim in vizijam nekaterih glavnih akterjev v regiji.

Moje nePRecenljive veze

petek, 3. 2., 13:30 @ M Hotel 2

 

Moderatorka: Maša Pavoković (MashupMash, SI)

Govorniki: Anastasia Connor (neodvisna novinarka, Song, By Toad Records, UK), Arne Thamer (Popup Records, DE), Tim Boddy (The 405, UK), Dmitri Bezkorovainyi (Experty.by, BY)

 

Bendi izdajajo plošče, nastopajo in gredo na turnejo, počasi pridobivajo na priljubljenosti, prej ali slej pa pridejo do vprašanja – ali naj najamemo profesionalno PR podjetje za preskok na višjo stopničko? Poglobimo se v zapleten svet glasbenega piarja. Kdaj je pravi trenutek za najem profesionalnega piarovca? Kaj lahko PR agencija stori za glasbeno skupino? Kako dejansko potekajo odnosi med piarovci in novinarji? Kako pripraviti cenovno učinkovito PR kampanjo za izdajo plošče ali turnejo? PRipravite se za PRomocijo!

Turneja po Vzhodni Evropi

petek, 3. 2., 14:30 @ M Hotel 1

 

Moderator: Ramunas Zilnys (novinar, Lietuvos rytas, LT)

Govorniki: Vaclav Havelka (Bumbum Satori, Please the Trees, CZ), Edgars Abolins (Fontaine Palace, LV), Nebojša Petrović (Rock Svirke Agency, RS), Paweł Trzcinski (Distorted Animals, OFF Festival, PL)

 

Klasične sanje vzhajajočih bendov so prodor na glavne glasbene trge Zahodne Evrope. Pogosto pa se pozabi na dejstvo, da na teh tržiščih vlada huda konkurenca, saj so prenasičena z domačimi zasedbami in vplivnimi akterji, zato je težko pritegniti pozornost nase. Po drugi strani je na območju od Balkana do Baltika ogromen trg, na katerega se lahko bendi osredotočijo in tam poskusijo srečo. Pogovorimo se o posebnostih in priložnostih vzhodnoevropskega koncertnega trga, razkrijmo njegove skrivnosti, prisluhnimo uspešnim zgodbam ter prepoznajmo pasti in nevarnosti.

Delavnica: Načrtuj kariero svojega benda

petek, 3. 2., 15:30 @ M Hotel 3

 

Moderatorki: Magda Chołyst & Magdalena Jensen (Chimes Agency, PL)

 

Današnja glasbena industrija se bliskovito spreminja. Novi načini ustvarjanja, doživljanja in poslušanja glasbe nastajajo s hitrim tempom, v tem hektičnem stanju pa je jasno eno – bendi se ne smejo zanašati na ‘tradicionalne’ poti do uspeha (na primer čakanje, da jih odkrijejo velike založbe), temveč naj raje iščejo nove načine za prodor. V tem kaotičnem, stalno spreminjajočem se okolju je ključno, da imajo glasbeniki jasno vizijo, cilje in strategijo, da lahko oblikujejo dolgoročni načrt in se ga držijo. A kje začeti? Delavnica poljske agencije Chimes je koristen uvod za začetnike, ki želijo razviti poslovno miselnost v svoji glasbeni karieri.
Obvezna je predhodna prijava – pošljite kratek CV/motivacijsko pismo (največ 500 znakov) na: conference@archive.ment.si (zadeva: Delavnica – MENT2017). Skrajni rok za oddajo prijav je 30. 1. 2017. Število sodelujočih je omejeno.

Pogovor: John Richards – Dirty Electronics: Fizično & minljivo

petek, 3 Feb, 15:30 @ M Hotel 2

 

Govornik: John Richards (Dirty Electronics, UK)

 

John Richards bo predstavil svoje delo kot Dirty Electronics, skladanje znotraj elektronskih naprav in uporabljanje k predmetom usmerjenega pristopa za nastopanje ter ustvarjanje glasbe. Govoril bo tudi o tem, kako izdelava glasbila ali zvočnega predmeta lahko nudi tabulo raso za ustvarjalno delo in kako so tehnologija ter tehnološki predmeti bogat vir za odkrivanje in raziskovanje novih zvokov. Kot Dirty Electronics se ukvarja predvsem s participatorno in performativno umetnostjo, spregovoril pa bo tudi o tem, kako so DIY kultura ter “maker” skupnosti vplivale na njegovo glasbeno delo. Za konec nam bo razkazal še svoja vezja z odtisnjenimi umetninami, vključno z “Računalnik kot tekst” predmetom za MENT 2017.

Osrednji intervju: Jonathan Poneman – Sub Pop Records

petek, 3. 2., 17:00 @ M hotel 1
intervju bo zaradi bolezni izveden prek Skypa

 

Moderator: Richard J. Foster (The Quietus, Worm, NL)

Govornik: Jonathan Poneman (Sub Pop Records, US)

 

Na kaj najprej pomislimo ob omembi mesta Seattle? Seveda – grunge, Nirvana, Soundgarden, Mudhoney, Sub Pop Records. Na MENTu z veseljem gostimo Jonathana Ponemana, ustanovitelja legendarne založbe Sub Pop, ki nam bo razjasnil grunge eksplozijo zgodnjih devetdesetih, pa tudi kako je založba uspešno prekrmarila skozi zadnjih 30 let. Ne le, da je uspela preživeti na razburkanem založniškem trgu, temveč je tudi nadgradila svojo zgodbo z zasedbami, kot so The Shins, Fleet Foxes, Flight of the Conchords, Beach House, Foals, Metz, No Age, Wolf Parade, Shabazz Palaces …

Sprejem in mreženje Austrian Heartbeats

v sodelovanju z Austrian Music Export & Waves Vienna

Petek, 3. 2., 18:00 @ Kino Šiška (Kamera)

 

Pridružite se avstrijskim delegatom na sprejemu z mreženjem, ki ga gostita Austrian Music Export & Waves Vienna. V letih 2017/18 se Austrian Music Export osredotoča na države nekdanje Jugoslavije. Izkoristite priložnost za navezovanje stikov v sproščenem vzdušju ob pijači in prigrizkih, če vas zanimajo skupni projekti ter dejavnosti. Seveda ste toplo dobrodošli, tudi če se z Avstrijci želite srečati v zvezi z drugimi zadevami.

 

Austrian Music Export je skupna pobuda Avstrijskega glasbenoinformacijskega centra mica – music austria in Avstrijskega glasbenega sklada. Njen cilj je nuditi storitve in sredstva izvoznikom sodobne avstrijske glasbe vseh žanrov in z vseh vidikov (snemanje, koncerti, sync, itd.). To vključuje nudenje dostopa do informacij o avstrijskih izvajalcih in podjetjih, grajenje obsežne mreže glasbenih profesionalcev ter medijev, podpore pri potovanjih in predstavljanje avstrijske glasbe na mednarodnih sejmih, konferencah ter festivalih. Austrian Music Export promovira mednarodne predstavitve lokalnih izvajalcev ter razvija ukrepe za krepitev mednarodne izrabe avstrijskega repertoarja, saj deluje kot katalizator izvozno usmerjenih avstrijskih založb, agencij in izvajalcev.

 

Waves Vienna je prvi dunajski klubski in showcase festival. Vsako jesen se najpomembnejši dunajski klubi, edinstvena enkratna prizorišča in javni prostor združijo v festival Waves Vienna. Njegovo vodilo je “Zahod sreča Vzhod”, po dunajskem 9. okrožju pa nastopijo številni mednarodnih alternativni, elektronski, rock in klubski izvajalci. Poleg tega ključen del festivalskega programa predstavljajo lokalni izvajalci in prefinjeni glasbeniki iz Vzhodne Evrope. Naslednja izdaja festivala Waves Vienna bo potekala od 28. do 30. septembra 2017.

/// Vse okrogle mize in predavanja so v angleškem jeziku.